Svet
21 ogledov

Oktoberfest pričakuje 6 milijonov ljudi

Oktoberfest
1/10
EPA
Tradicionalni bavarski praznik piva letos do 5. oktobra. Vrček piva prvič čez 10 evrov. V München iz Slovenije tudi z vlakom.

Cena piva na tradicionalnem Oktoberfestu je višja od lanske; za litrski vrček piva je treba odšteti 10,10 evra. Lani je za vrček veljala cena 9,66 evra. Drage so tudi brezalkoholne pijače, za liter gazirane mineralne vode je treba odšteti skoraj 8 evrov.

Visoke cene kljub vsemu verjetno ne bodo odvrnile željnih zabave, piva, klobas in dekoltejev, organizatorji letos pričakujejo okrog 6 milijonov obiskovalcev.

Na praznik piva se tradicionalno odpravljajo tudi Slovenci, iz Ljubljane se do Münchna z osebnim avtom pride v dobrih štirih urah. Na izlet v bavarsko prestolnico vabijo tudi Slovenske železnice, katerih karta do Münchna velja 29 evrov.

Oktoberfest ima v svoji ponudbi tudi več turističnih agencij, katerih enodnevni izleti tja in nazaj se gibajo od 40 pa nekje do 60 evrov. Slovenskim ljubiteljem piva, ki jim nekaj urni obisk Oktoberfesta ne bi bil dovolj, so na voljo tudi večdnevni izleti, za izlet do Münchna z dvakratnim spanjem bodo odšteli okrog 300 evrov.

Tradicija prireditve izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je vendarle ostalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.