Svet
13 ogledov

Okuženi, ker so želeli pomagati

Ebola v Liberiji EPA
V mestu Lagos zabeležili nov primer okužbe z ebolo. Strokovnjaki o etičnosti eksperimentalnega zdravila.

V nigerijskem mestu Lagos so danes  potrdili, da se je z virusom ebole okužil še en bolnik. Okuženih je tako zdaj deset, dva sta umrla. Vsi, ki so zboleli, so bili v neposrednem stiku s Patrickom Sawyerjem, ki je prinesel virus v državo. Sawyer se je zgrudil ob prihodu na letališče v Lagosu. Zadnja okužena je ena od medicinskih sester, ki so skrbele za njega, ena pa je že umrla.

"Ko je zbolela, smo jo prepeljali v izolacijo. Testirali smo jo konec tedna. Od danes je v izolaciji 77 ljudi, ki so imeli primarni ali sekundarni kontakt s prvim okuženim," je povedal nigerijski minister za zdravje Onyebuchi Chukwu.

Zaradi bolezni so izredno stanje razglasili v Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji. V slednji se soočajo s še eno težavo, ki poslabšuje razmere.  Zdravniki, ki so del javnega zdravstvenega sistema, stavkajo zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih plač. Na pozive oblasti, naj zaradi grozeče ebole prekinejo stavko, se niso odzvali.

Si bodo upali?


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WTO) gre za najhujši izbruh ebole. Do zdaj je umrlo 961 ljudi, nekaj manj kot 8.000 je potrjenih okužb.  Strokovnjaki WHO pa danes razpravljajo o etičnosti uporabe eksperimentalnega zdravila za zajezitev epidemije

Za virus sicer ni potrjenega niti zdravila niti cepiva. Dva Američana in Španca, ki so skrbeli za okužene v Afriki, trenutno zdravijo s poskusnim zdravilom ZMapp, ki pa naj bi kazalo obetavne znake. A zdravilo je še v zgodnji fazi razvoja in so ga doslej testirali le na opicah.

Zaradi širjenja ebole so številne države sprejele več izrednih ukrepov, kot so prepovedi poletov in preverjanje potnikov. Med drugim je Slonokoščena obala danes sporočila, da je prepovedala vse letalske polete iz držav, kjer pustoši ebola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.