Svet
3 ogledov

Omejena garancija za Karadžića

Podpisi na dokumentu so ponarejeni. To je že bilo dokazano.
1/13
Žurnal24 main
"Mislim, da so mu nekaj ponudili, vendar ne z neskončnim rokom trajanja", je prepričan zgodovinar Božo Repe. Dokument, objavljen v srbskih medijih, ni nič novega.

Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je na četrtkovem nastopu pred haaškimi sodniki povedal, da je z bivšim posrednikom za Balkan Richardom Holbrookom leta 1996 sklenil dogovor, da ga ne bodo izročili haaškemu sodišču, če se bo umaknil iz političnega in javnega življenja. Hollbroke je Karadžićeve navedbe takoj zanikal in dejal, da je izpogajal nepopustljiv dogovor, po katerem je moral Karadžić takoj odstopiti tako s položaja predsednika Republike srbske kot tudi stranke.

 
 


Karadžiču in Mladiću so morali nekaj ponuditi, saj sta popolnoma obvladovala Republiko srbsko. Miloševič (Karadžića in Mladića, ki sta bila takrat že obsojena vojnih zločinov, v Daytonu ni bilo) jo je lahko samo do določene mere nadzoroval, predvsem preko Mladićeve vojaške linije. Karadžić je bil nepredvidljiv, ker je zavrnil vrsto dogovorov, ki jih je sklenil Milošević.

dr. Božo Repe, profesor na Filozofski Fakulteti v Ljubljani

 
Tajni sporazum
Srbski časnik Kurir je v podkrepitev Karadžićevih trditev v petek objavil kopijo dokumenta, ki naj bi dokazoval, da sta Karadžić in Holbrooke sklenila sporazum, po katerem naj bi ameriška vlada Karadžiću za umik iz političnega življenja ponudila 600.000 dolarjev. "Ta dokument, ki ga izpostavlja Karadžićeva stran, ni nič novega ," je za zurnal24.si povedal zgodovinar in poznavalec razmer na Balkanu Božo Repe . "O njem je med drugim pisala že nekdanja tiskovna predstavnica haaškega sodišča Florence Hartmann v svoji knjigi, pa tudi srbski mediji so o tem že pisali, le pri nas se o tem ni veliko govorilo." Glede na sporazum, ki ga predstavlja dokument, naj bi Karadžiću poleg omenjene vsote ponudili še spremstvo ter garancijo, da se bo lahko gibal na območju nekdanje Jugoslavije, predvsem Srbije, Črne gore in tistega dela Bosne, ki so ga obvladovali Srbi. Imel naj bi določeno vojaško zaščito in pravico do stanovanja, ZDA pa naj bi ga bile dolžne obveščati o vsem, kar bi lahko bilo pomembno za njegovo varnost.

Podpisi so ponarejeni
Nesporno je, da je obstajal uraden dogovor, ki ga je z vlado Republike srbske podpisal Holbrooke, po katerem se je Karadžić umaknil iz javnega življenja, o tem, kaj je bilo dogovorjeno poleg uradnega dela pa obstajajo le pričevanja obeh strani in špekulacije. "Omenjeni dokument je, vsaj v tistem delu, ki zadeva podpise, ponarejen. To je bilo ugotovljeno," j e povedal Repe. Bistveno je predvsem to, ali ta dokument, objavljen v takšni obliki, izraža resnično vsebino tajnega dogovora, je pojasnil.

 

Medijski linč in zaščita

Haaški obtoženec Radovan Karadžič obtožuje medije, da so ga že v naprej označili za vojnega zločinca, kar naj bi po njegovem onemogočalo pravično sojenje. Na spletnih straneh haaškega sodišča je v predlogu sodišču objavil tudi podrobnosti domnevnega dogovora s Holbrookom. Vir blizu ameriški obveščevalni agenciji CIA je za srbski časnik Blitz povedal, da je bil Karadžić do leta 2000 pod zaščito ZDA. " Ameriški vojaki , ki so bili leta 1996 in 1997 nameščeni v BiH, so dobili pisno povelje, da v primeru, da pobeglega obtoženca najdejo, tega ne smejo zajeti," je pojasnil omenjeni vir.

Omejena garancija
"Aneks k pogodbi, ki je objavljen v že omenjeni knjigi, je imel na koncu klavzulo, da se lahko pogodba kadarkoli prekine,"
je pojasnil Repe in izrazil prepričanje, da je to najverjetneje še najbolj realen del pogodbe. "Mislim, da so Karadžiću nekaj ponudili, vendar ne z neskončnim rokom trajanja ," je povedal. "Ali so mu dali denar ali ne, niti ni bistveno, saj ga je sam imel dovolj. Mogoče je, da so mu v nekem omejenem smislu dovolili uporabljati sredstva, ki so mu jih sicer v bankah zamrznili. To so seveda čiste špekulacije. V osnovi je najbrž šlo za to, da so mu dali neko omejeno garancijo, da ga ne bodo prijeli."

Pragmatičen dogovor
Holbrooke je bil v izredno protislovni situaciji, saj je bil prepričan, da daytonski sporazum ne bo imel možnosti za uspeh, če Karadžić in Mladić ne bosta aretirana. "V tem je imel prav, vendar je bil tudi diplomat ZDA in je verjetno dobil navodila, da stvar reši pragmatično. V neke dogovore je zato gotovo šel, čeprav to zdaj zanika, " je prepričan Repe. "Vendar imamo le izjave na eni in drugi strani, drugih podatkov nimamo in jih najbrž še dolgo ne bomo imeli."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.