Svet
23 ogledov

Otroci zastrupljeni namenoma?

indija zastrupitev s hrano EPA
V Indiji je zaradi zastrupitve s hrano umrlo že 22 šolarjev, krivi naj bi bili pesticidi. Njihovi starši in vaščani protestirajo na ulicah.

Po smrti 22 otrok zaradi zastrupitve s šolsko malico so se v indijski državi Bihar začeli nasilni protesti. Več sto vaščanov se je skupaj s starši otrok že včeraj s palicami podalo na ulice in zahtevalo ukrepe proti odgovornim za tragedijo. Glavni minister zvezne države Nitiš Kumar je napovedal preiskavo, družinam umrlih otrok pa je ponudil nekaj več kot 3300 dolarjev odškodnine, vendar protestnikov to ni pomirilo. Zablokirali so ceste in železnico ter zažgali štiri policijska vozila, poroča BBC.

Za smrti je najverjetneje kriva kemikalija v pesticidih

Zdravnik v lokalni bolnišnici je dejal, da je najverjetnejši vzrok zastrupitve kemikalija, ki se uporablja v pesticidih. Na truplih so nemreč odkrili sledi strupenih fosfatov. Vir zastrupitve bi lahko bili insekticidi v rižu ali zelenjavi, lahko pa, da je bilo za zastrupitev krivo pokvarjeno olje. Šolska kuharica je povedala, da so kupili novo olje za kuhanje, ki se ji je zdelo sumljivo in je nanj opozorila učiteljico, ki pa ji je zagotovila, da je olje domače pridelave in varno za uporabo. Državni minister za izobrazbo P. K. Šahi je povedal, da so olje prinesli iz trgovine, ki jo vodi mož šolske učiteljice. Po poročanju BBC je moški z družino po množični zastrupitvi otrok pobegnil.

Zastrupitev po mnenju ministra del politične zarote

Vlada, ki je na udaru zaradi smrti otrok, pa zdaj za tragedijo krivi opozicijo. "Za smrti ni kriva zastrupitev s hrano, temveč gre za jasen primer mešanja strupa v hrano," je po poročanju The Times of India povedal minister Šahi. Minister se sprašuje, kako je strupeni fosfor prišel v hrano za šolsko malico, pri tem pa je namignil na vpletenost opozicijske stranke, katere aktivni član naj bi bil mož učiteljice, ki je poskrbel za dobavo hrane.

Brezplačni obroki, ki jih indijski državni program zagotavlja revnim učencem v boju proti podhranjenosti in za spodbujanje k izobraževanju, so sicer že večkrat povzročili zdravstvene težave otrok. Zaradi slabih higienskih razmer v šolskih kuhinjah in nizke kakovosti hrane so zastrupitve z obrokom precej pogoste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.