Svet
5 ogledov

Otroke prodajali za rituale

Ta dojenček je imel več sreče kot tisti iz bolnišnice Heda. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Nigeriji razbili združbo, ki je novorojenčke prodajala za posvojitve ali rituale.

Nigerijska policija je pretekli teden aretirala zdravnika Hyacintha Orikara in 32 nosečih najstnic – vsi naj bi bili namreč del kriminalne naveze, ki je novorojenčke prodajala bodočim staršem ali pa so jih prodali, da so jih lahko uporabili v ritualih.

Otroci, vredni slabih 130 evrov
Orikara, zdravnik v bolnišnici Heda, zanika vse obtožbe in trdi, da gre za posvojitveno agencijo, ki pomaga najstnicam, ki ne želijo obdržati otrok, in da otroke po rojstvu predajo socialnim centrom, vendar pri tem ni znal navesti nobenega centra, s katerim sodelujejo.

Resnica naj bi bila veliko bolj temačna. V kliniki naj bi sprejemali dekleta stara od 15 do 17 let. Po porodu naj bi jih prisilili, da se otrokom odpovedo. Ponudili naj bi jim denar: od slabih 110 do 130 evrov – dečki so seveda vredni več.

Biti brez otroka – prekletstvo
Po podatkih policije so ljudje v Nigeriji pripravljeni plačati tudi desetkrat toliko za otroka, kot naj bi najstnice bile denarja. Biti brez otrok se, tako kot v večini afriških držav, tudi tu smatra za prekletstvo.

Drugi naj bi novorojenčke kupovali, ker njihove organe uporabljajo pri ritualih, po katerih naj bi v trenutku obogateli. Nekaj otrok naj bi pretihotapili tudi v Evropio, predvsem v veliko Britanijo, kjer služijo za pridobivanje višje socialne pomoči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.