Svet
8844 ogledov

"Otrokom sem poslala poslovilno sporočilo"

Streljanje Las Vegas Epa
Histerija, panika, beg, kri in smrt.

Število žrtev množičnega poboja v Las Vegasu narašča; po najnovejših podatkih je bilo ubitih 58 ljudi, 515 jih je ranjenih. Najhujši pokol v novejši zgodovini ZDA je zagrešil Stephen Paddock, ki je iz sobe v 32. nadstropju streljal na večtisočglavo množico, zbrano na koncertu country glasbe.

Čeprav napad ameriške oblasti niso povezale s terorizmom, je odgovornost za napad prevzela Islamska država, ki je objavila, da je bil Paddock njihov vojak. Napadalca je policija v sobi, iz katere je streljal, našla mrtvega.

Islamska država Napad v Las Vegasu Svet IS: "Napadalec je bil naš vojak!"

Ameriški mediji objavljajo izpovedi prič in poškodovanih v napadu.

"Bili smo na koncertu, uživali, ko je v nekem trenutku postalo jasno, da nekdo strelja na nas. V trenutku je nastala histrija. Ljudje so se zaletavali drug v drugega, plezali po avtomobilih, preskakovali ograde, tekli, da bi si rešili življenje. Še nikoli nisem tako tekla ali bila tako zelo prestrašena. Mislila sem, da bom umrla, otrokom sem poslala sporočilo in jim napisala, da jih imam rada," je povedala udeleženka koncerta Jackie Hoffing.

Streljanje Las Vegas | Avtor: Epa Epa

Nekateri obiskovalci koncerta opisujejo, da so sprva mislili, da je nekaj narobe z ozvočenjem. "Ko je glasba utihnila, so ljudje ugotovili, da je resnično nekaj hudo narobe. Bil sem s skupino ljudi, skrili smo se izza policijskih avtomobilov. Ljudje so padali pod metki, na stotine jih je teklo, nekateri so se sklanjali, padali drug prek drugega," je situacijo opisal William Walker.

Živel v 400 tisočakov vredni hiši

Napadalca je policija našla mrtvega v hotelski sobi, iz katere je streljal. Kot je dejal Lombardo, se je 64-letni belec Stephen Paddock iz upokojenskega naselja mesta Mesquite 140 kilometrov od Las Vegasa ustrelil. Policisti so v sobo vdrli z eksplozivom. Policija ocenjuje, da je napadalec deloval sam. V sobi, kjer je bil prijavljen od 28. septembra, so našli najmanj deset kosov strelnega orožja ter strelivo, je poročala STA.

Streljanje Las Vegas | Avtor: Epa Epa

Policija po napadu preiskuje strelčevo skoraj 400.000 dolarjev vredno hišo v mestu Mesquite. Pogovorili so se tudi z njegovo spremljevalko Marilou Danley, ki je bila v uvodni zmedi po streljanju identificirana kot možna sostorilka, vendar jo je policija po pogovoru oprala suma.

Danleyjeva bo morda razjasnila vprašanja okrog motiva za napad, ki ga policija še ne pozna. Za zdaj še ni dokončne potrditve, ali je strelec res ravnal sam ali v povezavi s kom drugim, vendar pa je šerifov urad Las Vegasa izključil možnost terorističnega napada.

Streljanje Las Vegas | Avtor: Epa Epa

Dovoljenje za orožje ni potrebno

Paddock doslej razen prometnih prekrškov v Nevadi ni imel težav z zakonom. O njem je znano tudi to, da ima pilotsko dovoljenje, v lasti pa menda tudi dve manjši letali, kar ni potrjeno. Ima tudi lovsko dovoljenje, vendar pa to v Nevadi ni pogoj za posedovanje orožja.

V Nevadi ni potrebno imeti dovoljenja za orožje. Pokol je za zdaj le po družabnih medijih obudil razpravo razširjenosti orožja v ZDA, pričakovati pa je, da se bo razprava kmalu preselila na politično raven, je še poročala STA.

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi za javnost strelski pokol v Las Vegasu, ki ga je izvedel 64-letni belec iz Nevade Stephen Paddock, označil za dejanje čistega zla. Izrekel je sožalje družinam žrtev in dejal, da moli za pokojne, ter se zahvalil policiji Las Vegasa za ukrepanje.

Streljanje v Las Vegasu Brat strelca Svet Sedimo doma in upamo, da nas kdo ne napade

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • borut54 13:46 03.oktober 2017.

    Popolnoma se strinjam s S Korejcem in Aufbiksom.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:42 03.oktober 2017.

    To pa rata,če nenasitni požiralci hamburgerjev in čipsa dobijo hude otekline možganov,ki jim zaradi prevelike konzumacije masti,ta holesterol zalije tintaro znotraj?

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:57 02.oktober 2017.

    Lepo da tudi Američani na svoji lastni koži občutijo, kako se godi žrtvam ameriških vojakov po vseh okupiranih deželah!