Svet
32 ogledov

Padajoči funt dobrodošel za turizem

Big Ben Shutterstock
Turisti, ki so se po brexitu odpravili v Veliko Britanijo, se veselijo padajočega funta, ki jim je občutno pocenil počitnice.

Padec tečaja funta glede na dolar in evro je prinesel precejšnjo rast povpraševanja po turističnih obiskih Velike Britanije. Turizem je tako eden redkih sektorjev britanskega gospodarstva, ki bo očitno takoj doživel pozitivne posledice brexita.

To potrjuje tudi britanska turistična organizacija VisitBritain, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da ima turizem potencial, da izkoristi šibak funt. Rezervacije mednarodnih letov na Otok so v primerjavi z enakim obdobjem lani po referendumski odločitvi poskočile za skoraj 10 odstotkov, pravijo v organizaciji. Ob tem se vsaj na krajši rok omenja tudi rast nakupovalnega turizma.

"Za moje počitnice je to odlično, kajti cenejše so iz minute v minuto", se veseli Robbert de Reus, ki prihaja iz Middelburga na Nizozemskem.

Roberto Serraglia je s svojo družino pravkar prišel iz Cunea v severovzhodni Italiji. Potrdil je opažanja Nizozemca, kajti izračunal je, da "je v primerjavi z obdobjem pred glasovanjem, glede na padec, ki ga je doživel funt, počitnikovanje postalo za vsaj 15 odstotkov ugodnejše".

Niso pa vsi turisti imeli sreče z lovljenjem vala poceni britanske valute. Mednje spadata Erica Kim in njen soprog, ki prihajata iz Južne Koreje. Erica je obžalovala zamenjavo denarja še v predreferendumskem času. "Žalosti me, ker sem to storila, saj sem na ta način izgubila 400 funtov", se je pridušala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.