Svet
8 ogledov

Palestinci sklenili dogovor

Sporazum so sklenili ob egiptovskem posredovanju v Kairu. Žurnal24 main
Voditelja palestinskih gibanj Hamas in Fatah sklenila spravni dogovor.
Dogovor je pozdravil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, član parlamentarne delegacije za odnose z državami Mašreka (Egipt, Jordanija, Libanon, Sirija). "Bilo bi zaželeno, da bi tudi izraelski voditelji znali razbrati pozitivno sporočilo iz Kaira," je dejal, zadovoljen, da so ga prepoznali številni ugledni izraelski intelektualci in mirovniki.

Palestinski predsednik in vodja gibanja Fatah Mahmud Abas ter vodja Hamasa Haled Mašal sta potrdila spravni dogovor, ki sta ga gibanji dosegli prejšnji teden.

"Palestinci so se odločili, da za vedno obrnejo temno stran delitve," je po podpisu dogovora dejal Abas, ki se z Mašalom ni srečal od izgona Fataha iz Gaze leta 2007. Izgon je sledil šoku na volitvah leto pred tem, na katerih je zmagal Hamas.

Dogovor predvideva oblikovanje skupne prehodne palestinske vlade pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki naj bi sledile v prihodnjem letu.

Abas je ob priložnosti pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj se odloči med gradnjo judovskih naselbin in mirom. V Izraelu so prepričani, da Abas izkorišča spravni dogovor za izogibanje mirovnim pogajanjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.