Svet
15 ogledov

Papež je dvomil v celibat

Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je kot mlad duhovnik v Nemčiji dvomil glede smiselnosti ohranjanja celibata duhovnikov.

Devet duhovnikov je 9. februarja 1979 podpisalo memorandum, v katerem izražajo dvom glede smiselnosti ohranjanja celibata za duhovnike, in ga poslalo nemškim škofom. Med njimi je bil tudi Joseph Ratzinger, sedanji papež Benedikt XVI.

Gledano z današnje perspektive, piše ugledni nemški časnik Süddeutsche Zeitung, je vsebina tega memoranduma prava senzacija, saj so podpisniki zahtevali od škofov, da preizprašajo pravila o celibatu ter premislijo možnosti drugačnega pogleda na to pravilo, tako v nemški cerkvi, kot v cerkvi po vsem svetu.

Njihove zahteve niso bile uslišane. Namesto tega so dokument diskretno postavili v arhiv. Po 41 letih ga je objavil časopis Pipeline.

V dokumentu je večkrat poudarjeno, da s svojo peticijo ne želijo prejudicirati odločitve o ukinjanju obveze za duhovnike. A samo dejstvo, da so pismeno intervencijo smatrali za potrebno, piše Süddeutscehe Zeitung, dokazuje, da so dvomili v smisel celibata. Ne samo, da so smatrali, da bi bilo dobro ponovno premisliti potrebo takega pravila za duhovnike, zapisali so, da bi bilo to nujno.

Papež Benedikt XVI., ki danes razpravi o celibatu nasprotuje, je pred 40 leti menil, kot preostali podpisniki pisma, da bi celibat lahko predstavljal veliko prepreko mladim, da se odzovejo na klic boga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.