Svet
21 ogledov

Peres v Jasenovcu

Peres je že drugi izraelski predsednik, ki je obiskal nekdanje ustaško taborišče Žurnal24 main
Rad bi danes tukaj videl iranskega predsednika, ki zanika holokavst, je ob obisku ustaškega taborišča v Jesenovcu dejal izraelski predsednik Šimon Peres.

"Kot Juda se me ta kraj mora dotakniti. Za razliko od drugih taborišč je to mesto drugačno. Žrtve niso bili samo Judje," je dejal izraelski predsednik Šimon Peres, ki je skupaj s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem obiskal nekdanje ustaško taborišče Jesenovac.

Z njim se je strinjal Josipović, ki je dejal, da je Jasenovac mesto strašnega zločina. "Tukaj so zločinske ustaške oblasti ubile številne Srbe, Jude, Rome in Hrvate, samo zato, ker so bili drugačni," je poudaril in dodal: "Preteklost je bila težka, a iz nje moramo dojeti sporočila, da bi bila prihodnost lepša in se strahote, ki so se zgodile tukaj, nikoli več ne bi ponovile."

"Ni dovolj pustiti preteklost za sabo, pomembno je da se spominjamo tragedije, ki je uničila dostojanstvo žrtev in njihovih družin," je povedal Peres in poudaril, da bi moral Jesenovac obiskati tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je v svojih izjavah večkrat zanikal holokavst. "Rad bi ga videl tukaj," je dejal Peres.

Koncentracijsko taborišče Jasenovac je bilo ustanovljeno avgusta leta 1941, ko so vanj pripeljali prve ujetnike iz Sarajeva. Namenjeno je bilo predvsem "uničevanju" Srbov, čeprav je v njem umrlo tudi večje število Hrvatov, Romov, Judov in Slovencev. Koliko ljudi je bilo dejansko ubitih v Jesenovcu, še vedno ni znano. Številke se gibljejo od nekaj deset tisoč do 700.000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.