Svet
34 ogledov

Plavajoči sredinec za predsednika

David Cerny
1/4
EPA
V času parlamentarnih volitev na Češkem si je umetnik David Cerny drznil na reku Vltavo, ki teče skozi Prago, postaviti plavajoč prst z iztegnjenim sredincem. Sporočilo je usmerjeno v rezidenco češkega predsednika.

David Cerny je v preteklosti že večkrat šokiral in se s svojimi umetnimami norčeval iz politikov, njegovo zadnje delo pa pošilja jasno sporočilo češkemu predsedniku Milošu Zemanu. Cerny noče preveč govoriti o plavajoči vijolični dlani z iztegnjenim sredincem, ki je usmerjen proti predsednikovi rezidenci, dejal je le, da skulptura govori sama zase, ter da je najbolj važno to, v katero smer je obrnjena.

Češki parlament je bil avgusta sicer razpuščen zaradi nemirov v češki politiki, potem ko je junija predsednik vlade Petr Nečas odstopil.

Komentarjev 3
  • Trovlak 15:00 22.oktober 2013.

    Dvoličnost. Ker je tip očitno že imel neke razstave in je član kakšne akademske skupine, ga nazivajo z umetnikom ne glede kaj naredi. In se to tolerira. Pa kaj, če je postavil fakiča, veš, on je umetnik. Da pa to ...prikaži več naredi npr. lokalna navijaška skupina ali sindikat, bi bil pa škandal, poslali bi policijo nadnje in jih strpali na sodišče ter v zapor. Fakof dvoličnosti in kvazi umetnikom. Čeprav mi je gesta všeč, je to še vedno vandalizem.

  • dragec 12:28 22.oktober 2013.

    Ali seda, da bi to "umetničko delo" preselili na Ljubljanico??

  • Pepe007 08:58 22.oktober 2013.

    Zanimivo zaradi tega, kar taka gesta pomeni in tudi zaradi tega, kaj se imenuje "umetnost" in "umetnik".