Svet
2671 ogledov

Po šestih letih znova opazili to žival, bilo naj bi jih le še 20

Rjavi panda Profimedia
Analiza je pokazala, da imata obe rjavi pandi skupno homozigotno delecijo v genu Bace2, ki ni bila prisotna pri drugih preučevanih pandah, še poroča EFE.

V gorovju Qinling v kitajski provinci Shaanxi so prvič po šestih letih opazili redkega rjavega pando, danes poročajo kitajski državni mediji. Kot pojasnjujejo, so rjavega pando odkrili 17. januarja s pomočjo toplotne kamere, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Rjavega pando so na območju opazili prvič po letu 2018 in enajstič od prvega opažanja leta 1985. Rjavi panda, podvrsta orjaškega pande, je v gorovju Qinling izjemno redka, saj naj bi tam živelo le 20 živali te vrste.

Prvič so jo odkrili leta 1985 na tem območju, kjer so bile posnete tudi vse dosedanje znane fotografije divjih rjavih pand.

V znanstveni reviji ameriške Nacionalne akademije znanosti je bila marca objavljena študija Kitajske akademije znanosti, ki je pokazala, da je rjava barva te podvrste orjaškega pande posledica genske mutacije. Raziskovalci so analizirali genom in družinsko zgodovino dveh rjavih pand ter biološke vzorce skupno 227 pand.

Rjavi panda | Avtor: Profimedia Profimedia
Analiza je pokazala, da imata obe rjavi pandi skupno homozigotno delecijo v genu Bace2, ki ni bila prisotna pri drugih preučevanih pandah, še poroča EFE.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.