Svet
73 ogledov

Podaril poldrugo tono bučk

Bučke Profimedias
Pridelovalec vrtnin, ki je bil - kot je izpostavil - ponižan in prizadet zaradi izredno nizke odkupne cene bučk, ki so mu jo ponudili, je ljudem brezplačno razdelil kar poldrugo tono bučk.

40-letni Vladimir Jakovljević iz srbske vasi Sovljak je s pomočjo prijateljev v svojem kombiju pakiral bučke v vrečkice in jih v centru mesta Ub brezplačno delil mimoidočim. Dan pred tem se je razjezil zaradi enega izmed podjetij, lastnika nekaj maloprodajnih verig v Srbiji. Podjetje je naročilo tono pol in bučk po ceni 10 dinarjev za kilogram (0,08 evra), nato so naročilo odpovedali in ponudili novo ceno, sedem dinarjev za kilogram.

To je pridelovalca vrtnin močno ujezilo, pridelek se je odločil brezplačno razdeliti ljudem. "V proizvodnjo bučk je vloženega veliko dela in truda, le da se nabere tona in pol bučk, so potrebni štirje ljudje, ki sem jih za delo skupno plačal osem tisoč dinarjev. Če bi sprejel ponujeno ceno sedmih dinarjev za kilogram, bi zaslužil dva tisoč dinarjev. Za ta denar je bolje, da jih dam brezplačno. Naj imajo vsaj nekdo nekaj od tega, če jaz ne morem imeti za svoje pošteno opravljeno delo," je izpostavil za srbski portal Kurir.

Ob začetku sezone je bučke prodajal za 50 do 60 dinarjev za kilogram, a takrat so bile količine prodanega še majhne. "Takoj, ko povpraševanje zraste, cena pade," je izpostavil osnovno ekonomsko logiko in dodal, da je zanj sprejemljiva cena, s katero pokrije stroške in doda vsaj minimalni zaslužek, 30 dinarjev na kilogram.

Srbski pridelovalec vrtnin meni, da za neobičajno nizke cene vrtnin ni kriv prezasičen trg, pač pa splošna kriza. "Niso podcenjene le bučke, pač pa tudi ostala zelenjava. Ljudje enostavno nimajo več denarja. Ne vem, kako naj sestavim računico. Saj se je vsako leto pripetilo, da nekaj ni šlo, ali da je pri eni izmed vrst padla cena, da bi bilo pa prav na celi črti vse podcenjeno, kaj takšnega pa še ne pomnim," je poudaril Jakovljević, ki se je vrtnarjenja učil že s strani svojega deda.

Njegova poteza brezplačne delitve bučk ni prva; že večkrat prej je zelje, solato, bučke skupaj z aktivisti Nacionalnega združenja staršev otrok, obolelih za rakom, odpeljal v Beograd in jih podaril centrom za oskrbo takšnih otrok, zelenjavo je podaril materinskim domovom in naključnim mimoidočim v mestu Ub.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.