Svet
3901 ogledov

Politični umor sredi EU; odkrivala korupcijo

Daphne Caruana Galizia Epa
Novinarka, ki je na Malti tamkajšnjo vlado obtožila korupcije, je umrla v eksploziji avtomobila bombe.

53-letna novinarka Daphne Caruana Galizia je umrla, ko je njen avtomobil eksplodiral le kratek čas za tem, ko je odpeljala izpred svojega doma v Bidniji.

Premier Joseph Muscat, ki ga je pokojna novinarka obtožila korupcije, je umor javno obsodil: "Brez zadržkov obsojam barbarski napad na osebo in svobodo izražanja v naši državi," je izpostavil v izjavi, ki jo je podal za državno televizijo.

"Vsi vedo, da je bila ta novinarka moja ostra kritičarka, politična in osebna, vendar hkrati je kritizirala tudi druge," je izpostavil Muscat in dodal, da v nobemen primeru ni opravičila za takšno dejanje. "Ne bom se ustavil, dokler v tem primeru pravici ne bo zadoščeno," je izpostavil.

Novinarka je že pred dvema tednoma policiji prijavila, da je prejela več groženj. Preiskava glede včerajšnjega umora še poteka.

panama Svet Korupcija, kot je še niste videli. Vpleteni tudi Slovenci.

Predčasne volitve

Caruana Galizia je poskrbela za veliko razburjenje na tem sredozemskem otoku, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t.i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah v Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal.

Muscatova administracija je bila sicer v afero Panamaleaks že ujeta tudi pred objavo članka Caruana Galizie. Dokumenti, ki jih je v sodelovanju z mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev objavil WikiLeaks, so namreč že razkrili, da sta tajne račune v Panami imela minister za energijo Konrad Mizzi in šef Muscatovega kabineta Keith Schembri, je poročala STA.

Medij Politico je Caruana Galizio označil za "WikiLeaks v eni osebi, ki je na križarskem pohodu proti netransparentnosti in korupciji na Malti". Uvrstili so jo tudi na seznam 28 oseb, ki so v letu 2017 oblikovali ali pretresli Evropo.

panama Panamski dokumenti Svet Podatki o podjetjih v davčnih oazah dostopni vsem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 17:36 17.oktober 2017.

    Naročen in plačan članek v poduk tistim, ki bi radi ovohavali ritne luknje nedotakljivih.

  • jakec1575 10:48 17.oktober 2017.

    Nekaj malega raziskovalnega novinarstva se imamo. Elite se ne bojijo , ker ne narodu vseeno. Novinarji so zaenkrat tako se varni. Dan ko ne bodo vec, bo dan, ko bom sodeloval v ekstremnem odstranjevanju korupcije in kvazi elit in poameznikov, ...prikaži več ki menijo, da jim nekaj pripada, ceprav so to ukradli. To je sveta obljuba.

  • gregor51 09:34 17.oktober 2017.

    resnica je zmeraj bolela skorumpirane...upam da ta umor novinarke ne bo zaustavil drugih novinarjev pri odkrivanju korupcije..r.i.p.