Svet
20763 ogledov

Poplavljeni hoteli, bolnišnica, avti plavajo na vodi

Poplave v Dalmaciji in Istri
1/4
24sata
Po katastrofalnih požarih so Istro in Dalmacijo sedaj prizadele še hude poplave.

S Hrvaške poročajo o močnem deževju s poplavami, najhuje je Istri in Dalmaciji, od koder prihajajo pretresljivi posnetki.

Zadar je že od jutra pod vodo, posebej dramatična je situacija v trgovskem centru Supernova, kjer je voda zalila podzemne garažo, v kateri so ujeti avtomobili, in se dvignila do tekočih stopnic, ki vodijo v pritličje s trgovinami. 

Split požar Video Svet Katastrofalne posledice požara v Splitu iz zraka

Otroke iz šole poslali domov

Voda je v Zadru prebila tudi vrata delavnice v Strokovni šoli Vice Vlatkovića. "Delavnice niso poplavljene, a ker dež pada brez prestanka, je težko napovedati, kakšne bodo posledice," je za 24sata povedal ravnatelj šole Tihomir Tomić. Dodal je, da je sreča v nesreči ta, da voda, ko priteče v stavbo, na drugi strani odteče. V šolo je prišel le manjši del otrok, a tudi za te so poklicali starše, da jih spravijo domov nevarno. 

Pouk so odpovedale tudi nekatere druge šole, pod vodo so številne ceste, podvozi in še druge podzemne garaže. "Vsakič je enaka zgodba," je za 24sata povedal prebivalec Zadra. "Ko pade dež, pride do poplav, saj so odtoki slabi." Voda je poplavila hotele, pod vodo je tudi oddelek za intenzivno nego bolnišnice v Zadru. "Situacija je težka," je za Dnevniik.hr povedal namestnik zadrske bolnišnice. Edi Karuc.

V zadru je od osmih do desetih zjutraj padlo okrog 190 litrov dežja na kvadratni meter. Povprečno v celem mesecu pade 98 litrov.

V Zadru je v nekaj urah padlo 190 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvomesečno povprečje padavin v tem severnodalmatinskem mestu.

Hudo je bilo tudi v Istri

O obilnih padavinah poročajo tudi z Istre, kjer je veter podiral drevesa in poplavljal hiše. Dežurne službe so v nedeljo prijele 20 prijav poplavljenih stanovanj na območju Poreča. O slabem vremenu poročajo tudi iz Pule, Umaga, Pazina, Rovinja, Buzeta in Labina. 

Silovito neurje Svet Kaos v kampih po hrvaški Istri

Gasilci so na več koncih morali izčrpavati vodo. Poplavilo je tudi avtobusno postajo v Poreču, reka Raša je odnesla most pri kraju Potpićan med Pazinom in Plominom. Istrani so bili občasno brez električne energije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.