Svet
11 ogledov

Portugalska naj bi bila zadnja domina

Vršilec dolžnosti portugalskega premierja Jose Socrates je le pokleknil pred pri Žurnal24 main
Prošnja Portugalske za pomoč pričakovana in dobrodošla, s tem naj bi se ustavilo širjenje krize na druge države, poroča Reuters.
Portugalska je za Slovenijo "zelo poučen primer", je po seji vlade ocenil premier Borut Pahor.

Portugalska odločitev, da sprejme mednarodno pomoč, bi lahko preprečila širjenje dolžniške krize po evropskih državah. Vlagatelji so bili že tako ali tako več mesecev prepričani, da se bo država morala obrniti po pomoč, poroča Reuters.

Za "dobre novice" so odločitev za pomoč med drugim označili iz evropske podružnice ameriške banke Goldman Sachs.

"Kaj se je torej zgodilo? Zaradi političnega kalkuliranja o reformah je Portugalska postala žrtev tekme med opozicijo in koalicijo, to ceno pa bodo plačali vsi Portugalci, ne glede na podporo vladi ali opoziciji," je portugalsko prošnjo za pomoč komentiral Pahor.

Med 60 do 80 od 440 milijard
Pričakovan paket pomoči naj bi segal med 60 in 80 milijardami, kar naj ne bi pomenilo prevelike obremenitve za stalni mehanizem za stabilnost evra. V tem mehanizmu se namreč nahaja za 440 milijard evrov garancij.

Ob tem lahko sicer spomnimo, da Slovenija v tem skladu sodeluje z okoli dvema milijardama evrov. Minister za razvoj Mitja Gaspari je sicer vnaprej povedal, da Slovenija ni zmožna sprostiti tovrstnih sredstev, če bi bilo to zahtevano.

Prošnjo Bruselj še čaka
Evropska komisija je danes v Bruslju sporočila, da še čaka na formalno prošnjo Portugalske za pomoč iz obstoječih evropskih mehanizmov. Vršilec dolžnosti portugalskega premierja Jose Socrates je tovrstno namero Portugalske napovedal včeraj zvečer. Uradno je namero sporočil tudi v Bruselj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.