Svet
2 ogledov

Potres prestrašil Britance

Žurnal24 main
Minulo noč je Veliko Britanijo doletel najmočnejši potres v zadnjih 25 letih. Precej je prestrašil ljudi, sicer pa povzročil le nekaj materialne škode.

Ob 1.56 po srednjeevropskem času so se od mesta Newcastle na severu Anglije pa vse do Londona tresla tla. Britanska seizmološka agencija je magnitudo oziroma moč potresa ocenila na 5,3 po evropski potresni lestvici.

Strah in gmotna škoda
Potres z epicentrom 200 kilometrov severno od Londona je številne državljane prebudil iz spanja. Zaradi tresenja tal je marsikateri izmed njih iz strahu poklical na policijo ali javni medij. Ljudje so se pritoževali, da se je denimo tresla hiša, se sprožil alarm, premikalo pohištvo in podobno. Bev Finnegan iz mesteca Market Rasen v neposredni bližini epicentra: "Zelo me je bilo strah. Potres je sproščal grozljiv, globoko doneč zvok." Potres je predvsem na starejših objektih povzročil večinoma lažjo materialno škodo, o ranjenih ali mrtvih ni poročil, razen o nekem starejšem moškem, ki mu je odpadli del kamina zlomil roko.

Britanska potresna agencija je v zvezi s potresom že pomirila javnost. Sporočila je, da je potres takšne jakosti povsem običajen pojav na vsakih deset do dvajset let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.