Svet
46 ogledov

Predsednik Asad nima namena odstopiti

Bašar al Asad EPA
Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru z ruskimi poslanci v Damasku znova zagotovil, da nima namena odstopiti.

Pravico do odločanja o prihodnosti države ima le sirsko ljudstvo, je poudaril Bašar al Asad po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo Interfax. "Če bi se želeli predati, bi se predali že na začetku," je Asad pojasnil ruskim poslancem. "O tem ne razpravljamo," pa je odgovoril na vprašanje, kako komentira pozive sirske opozicije in zahodnih držav, naj odstopi in kandidira na volitvah.

Kot je poudaril Asad, bo o prihodnjem predsedniku države odločalo izključno sirsko ljudstvo. "Sirci bodo sami odločili, kdo si zasluži pravico za sodelovanje v predsedniški tekmi," je povedal.

Prihodnji teden mirovni pogovori

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass izpostavlja še komentar poslanca ruske dume Aleksandra Juščenka, da je Asad jasno nakazal, da je pripravljen kandidirati na volitvah in da nima nikakršnega namena zapustiti sirske politične arene.

Predstavniki sirske vlade, opozicijskih skupin in zahodnih držav se bodo prihodnji teden srečali na mirovnih pogovorih v Ženevi. Iskali bodo politično rešitev za sirski konflikt, ki je od marca 2011 terjal že najmanj 130.000 življenj. Opozicijske skupine so sprva odhod Asada postavljale kot pogoj za kakršna koli mirovna pogajanja. V soboto pa so se predstavniki glavne opozicijske skupine, Sirske nacionalne koalicije, vendarle odločili za udeležbo na mirovni konferenci.

Komentarjev 1
  • lukaz 14:29 19.januar 2014.

    To zna CIA zrihtat, samo nimajo interesa.Mogoče čez par let, ko bo Amerika rabila novo vojno!