Svet
136 ogledov

Prepovedali sesalnike z več kot 1.600 W

Sesalec Profimedias
V Bruslju so prepričani, da je za potrošnike glavno merilo pri izbiri sesalnika za prah njegova moč, čeprav ta po njihovem sploh ne odraža učinkovitosti naprave.

Od danes dalje je na območju Evropske unije prepovedano izdelovati ali uvažati sesalnike močnejše od 1.600 W. 

Britanske potrošniške organizacije poudarjajo, da se na testiranjih najbolje odrežejo prav naprave, ki jih je Bruselj prepovedal. Kar pet od sedmih najbolj prodajanih sesalnikov ima motor močnejši od 1.600 W, trdijo.

V podjetju Hoover, s sedežem v Južnem Walesu, poudarjajo, da večina njihovih naprav sodi ravno v kategorijo, ki je odslej prepovedana. Že julija so proizvodnjo začeli prilalgajati, a v skladišču imajo še veliko stare zaloge.  

Ljudje z učinkovitjo sesalnikov niso seznanjeni

"Potrošniki imajo premalo informaciji o povezavi med močjo in učinkovitostjo čiščenja sesalnikov. Večina jih za merilo pri učinkovitosti gleda prav moč. V zadnjih nekaj desetletjih so trg preplavile poceni in močne, a neučinkovite naprave, ki se jih uvaža predvsem s Kitajske. Posledica tega je, da se je potrošnja energije, ki jo porabijo sesalci, več kot podvojila," odločitev pojasnjujejo pri Evropski komisiji.

Direktivo spodbijajo na sodišču

Sesalniki za prah bodo morali imeti odslej, tako evropska direktiva, na škatlah zapisan tudi energijski razred ter razred učinkovitosti čiščenja v katerega naprava sodi. V kateri razred bo sesalec vključen, je med drugim odvisno od učinkovitosti sesanja na trdnih površinah in tepihih ter prahu, ki ga spusti nazaj v prostor. 

Družba Dyson nova pravila spodbija na sodišču. Ne strinjajo se z dejstvom, da se sesalnike testira le ko so prazni, ne preverja pa se koliko prahu spustijo v zrak, ko so polni. 

Poleg tega v Dysonu trdijo, da na deponijah držav Evropske unije vsako leto konča 126 milijonov filtrov in vrečk s prahom, nov sistem oznak pa vpliva, ki ga imajo odvržene vrečke na okolje, sploh ne upošteva.

V naslednjih treh letih bodo v veljavo stopila še strožja pravila. Od septembra 2017 dalje bodo namreč morali biti vsi sesalci šibkejši od 900 W. 

Komentarjev 6
  • Rok Maher 21:12 02.september 2014.

    in ja hvala vam volilci da ste volili za v evropo, ker ste naivneži in ste verjeli obljubam, zdaj pa požrite kaj imate, treba si je zapomniti da kar izgleda preveč pocukrano, še nikoli ni bilo tako tudi od znotraj

  • Rok Maher 21:09 02.september 2014.

    mislim kakšni idioti, namesto da bi se podpirali čim večji čim boljši sesalci, z čim večjimi motorji ki porabijo čim več elektrike, da se čim bolj plačuje elektrika pa ljudje na elektrarnah zaslužijo, da lahko živijo, da lahko kupujejo da ...prikaži več lahko zapravljajo, osnovne miselnosti v bruslju ni, tam so ljudje ki en razmišljajo in to so ljudje ki v življenju niso držali v roki kaj druga kovinskega kot pa žlico in bodo pametovali kkašen sesalec lahko imamo, že 750 vatni palični mešalnik nima neke velike moči, multipraktikov pa pod 2 kilovata ni in sedaj želijo da imamo 2 konjske sesalce, čez kako leto pa največ 1,3 konjske, saj niso normalni, idioti brezbrižni

  • mucek4 09:32 02.september 2014.

    A pa se je kdo iz veleumnih članov komisije vprašal, zakaj so moči večje?Moj 2.2kW sesalec ima skoraj še enkrat večjo krtačo kot od mati 1.6kW