Svet
4638 ogledov

Presenečenje: Putin odstavil obrambnega ministra Šojguja

Vladimir Putin Sergej Šojgu Epa Ruski predsednik Vladimir Putin in obrambni minister Sergej Šojgu.
Ruski predsednik Vladimir Putin je odstavil dolgoletnega tesnega sodelavca Sergeja Šojguja z mesta obrambnega ministra, ta pa bo zdaj prevzel funkcijo sekretarja varnostnega sveta.

Po poročanju ruskega neodvisnega portala The Moscow Times naj bi na mesto obrambnega ministra Šojguja kmalu sedel 65-letni Andrej Removič Belousov, sicer nekdanji podpredsednik ruske vlade.

Zamenjava Šojguja – ta je bil na mestu obrambnega ministra vse od leta 2012 – je zagotovo presenečenje, saj je veljal za Putinovega tesnega sodelavca in zaveznika. Vodil je rusko invazijo v Ukrajini, poleti 2023 pa je prestal celo vrsto neuspehov v vojni, pa tudi šokanten upor vodje Wagnerjevih plačancev Jevegenija Prigožina

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v izjavi za javnost sicer sporočil, da je bilo nekaj "naravnega", da se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil, da mora obrambno ministrstvo voditi civilni uradnik.

"Ministrstvo za obrambo mora biti popolnoma odprto za inovacije, za uvajanje naprednih idej in za ustvarjanje pogojev za gospodarsko konkurenčnost – zato je predsednik izbral kandidaturo Andreja Removiča Belousova," je novinarjem dejal Peskov.

Zamenjava sicer prihaja po velikem ruskem prazniku, 9. maju, dnevu zmage, ki ga Rusi obeležujejo z veliko parado zmage v Moskvi.

Mišustin potrjen za predsednika vlade

Ruska duma je sicer v petek potrdila Mihaila Mišustina za predsednika vlade, ki ga je za to funkcijo po nastopu novega petletnega mandata znova predlagal predsednik države Vladimir Putin. Za Mišustina je glasovalo 375 poslancev, 57 se jih je vzdržalo, nihče od poslancev pa ni glasoval proti. 

Putin pa je v torek prisegel za svoj peti predsedniški mandat. S tem je samodejno odstopila prejšnja vlada pod Mišustinom, ki zaseda premierski položaj od leta 2020, ko je zamenjal dosedanjega namestnika vodje sveta za nacionalno varnost Dmitrija Medvedjeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • LukaMB 23:05 14.maj 2024.

    Šojgu je dobil višjo funkcijo, nadzira vse od zadaj, tesno ob g. Putinu pa je novoizvoljeni, ki je tudi bil povišan. Torej 2x povišanje funkcije in ne 'odstavitev' kot pišejo pro-zahodne novinarske, mainstream plačane koruptivne gnilobe.

  • Idioti 15:06 14.maj 2024.

    Da mi je samo vedet kateri NACIST v vašem uredništvu je dodal besedo ODSTAVIL ! Odstavljeni ste vi sami in to od pameti !

  • Kmodri_ 21:42 13.maj 2024.

    Naslednje leto bodo Putlerju dovolili nastop. Na oder bo prišel v opravi Carja Velikega s krono na glavi. Za klavirjem bo zaigral skladbo Moja Rusija. Opeval bo Rusijo in kako njegovo srce bije za EU! Požel bo stoječe ovacije in ...prikaži večn zmagal! Vzklikali mu bodo car, car car... Naslednje leto bo Evrovizija v Moskvi in Putler bo ugotovil, da je car EU! Vojsko bo umaknil iz Ukrajine, ker bo spoznal, da ga EU obožuje...