Svet
37788 ogledov

Pri Twitterju so se spravili nad Janeza Janšo

Janez Janša Saša Despot
Družbeno omrežje Twitter sporočila, ki pred uradnimi izidi razglašajo zmago republikanca Donalda Trumpa ali demokrata Joeja Bidna v posameznih ameriških zveznih državah, opremlja z opozorili. Podobno je kasneje sporočilo tudi družbeno omrežje Facebook.

Tako so denimo ob tvitu, da je Trump zmagal na Floridi, ki je bil objavljen še pred rezultati, pripisali: "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso mogli potrditi izida."

Enako so storili s tvitom slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki je še dopoldne po našem času, ko so se glasovnice še preštevale, že čestital Donaldu Trumpu.

Na Floridi, ki velja za eno ključnih držav na predsedniških volitvah v ZDA, so bili izidi znani šele po objavi omenjenega tvita. Trump je tu osvojil pomembnih 29 elektorskih glasov.

Tudi tvit Trumpovega volilnega štaba, da je sedanji predsednik osvojil Južno Karolino, je družbeno omrežje opremilo s tovrstnim opozorilom. Je pa takrat o Trumpovi zmagi v tej zvezni državi že poročala tudi ameriška tiskovna agencija AP.

Opozorilo si je prislužil tudi predčasen tvit, da je Joe Biden zmagal v Arizoni. V državi, ki prinaša 11 elektorskih glasov, je sicer kasneje res glede na projekcije zmagal Biden.

Dodatno je Twitter je prekril današnji tvit Trumpa o "ukradenih volitvah" z opozorilom, da je "nekaj ali pa vsa vsebina v tem tvitu sporna in bi lahko bila zavajajoča glede volitev ali drugega državljanskega procesa". Za ogled tega tvita je zato potreben še en klik.

Za podoben ukrep se je danes odločil tudi Facebook. Trump je namreč objavo o "ukradenih volitvah" delil tudi preko tega omrežja, Facebook pa je opremil objavo z napisom, da štetje glasov še vedno poteka, in dodal povezavo do zanesljivih informacij o volitvah.

Družbena omrežja so pred tokratnimi ameriškimi predsedniškimi volitvami zaostrila svoja pravila glede objav, ki so povezane z volitvami. S tem so se želela ogniti težavam iz leta 2016, ko so jim očitali širjenje lažnih informacij in dezinformacij.

 

Komentarjev 26
  • Janez Mušič 14:28 05.november 2020.

    Janša imam vsaj jajca, da se spopade z covid-19 in ni taka PIČKICA kot ŠARKO oz je POPIHALA celotna OPOZICIJA ker so se bali lastne nesposobnosti in vi gospodje novinarji revije ANAL oprostite žurnal to zelo dobro veste ali ne

  • svatne 17:49 04.november 2020.

    Kaj se moti, kdor meni, da se je on spravil nad Slovenijo?

  • arthur 17:40 04.november 2020.

    Pa kje smo mi našli svojega predsednika vlade, pizda??? Jaz si bom dal od sramu kar vrečko na glavo. Jebeni psihopat vritolezni. A Orban je oranžnemu že čestital?