Svet
13 ogledov

Priština in Beograd si dogovor razlagata različno

Kosovo Reuters
Srbija dosegla dogovor s Prištino. To je potrdil Borko Stefanović, vodja srbske delegacije na pogajanjih med Beogradom in Prištino. Si pa strani dogovor očitno že različno razlagata

Potem ko sta Beograd in Priština vendarle potrdila, da so na zadnjem krogu pogovorov o Kosovu v Bruslju dosegli dogovor o skupnem upravljanju mejnih prehodih, si obe strani še naprej različno razlagata doseženi dogovor.

Vodja kosovske delegacije Edita Tahiri je tako dejala, da naj bi vse mejne prehode med Kosovom in Srbijo poslej nadzorovali tako kosovski kot srbski cariniki in policisti, vodja srbske delegacije Borislav Stefanović pa je dejal, da bodo glavno vlogo imeli Srbi, Kosovci pa bodo imel vlogo opazovalca.

Oboji menijo, da je korak nazaj storila druga stran

Dodal je še, da se bodo tako na Kosovu vrnili srbski cariniki in policisti, njihovi kosovski kolegi pa bodo po njihovi vrnitvi ostali brez pooblastil. Kosovska vlada na mejnih prehodih tudi ne bo smela izobesiti nacionalne zastave ali oznak o državnem ozemlju.

In medtem ko albanska stran meni, da je Srbija s tokratnim dogovorom na področju upravljanja mejnih prehodov prvič priznala Kosovo kot enakopravnega državnega partnerja, srbska stran ocenjuje, da je kosovska stran storila korak nazaj, ker bodo kosovski organi na meji podrejeni srbskim organom.

Po besedah Stefanovića naj bi srbska stran od EU tudi dobila zagotovila za svobodno gibanje kosovskih Srbov v in iz Srbije s srbskimi avtomobilskimi registrskimi oznakami in dokumenti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.