Slovenija
13349 ogledov

Zaradi priznanja Palestine zaškripalo v koaliciji

Benjamin Netanjahu Epa Benjamin Netanjahu.
Španija, Irska in Norveška, članice EU, bodo usklajeno priznale Palestino kot državo prihodnji teden, 28. maja, so sporočili z vlad omenjenih držav. Izrael je medtem že zagrozil s hudimi posledicami. Oči so zdaj uprte v Slovenijo, Malto in Belgijo.

Ob robu marčevskega vrha Evropske unije so priznanje Palestine napovedale tudi Belgija, Slovenija in Malta. Vse štiri države so izrazile podporo priznanju Palestine, niso pa se zavezale k časovnici.

Golob: Palestino bomo priznali, ko bodo izpolnjena pričakovanja vlade

Slovenska vlada pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki se bo zgodil, ko bodo izpolnjena določena pričakovanja vlade. Premier Robert Golob je slovenski postopek priznanja Palestine označil kot inovativen. Več tukaj. Golob je po seji vlade sporočil, da dogovor podpirajo vse koalicijske stranke, vključno z Levico, ki naj bi ta dogovor celo zelo odobravala. Odločitev glede priznanja Palestine naj bi vlada posredovala državnemu zboru do 13. junija. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je danes povedal, da ta datum ostaja.

"Pozdravljam današnjo napoved voditeljev Kraljevine Španije, Republike Irske in Kraljevine Norveške o priznanju Palestine. V zadnjih tednih sem bil z njimi v tesnem in rednem stiku, v naslednjih dneh pa bom tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo našemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti," je ob napovedi priznanja sporočil slovenski premier Robert Golob.

Levica Golobu: "Trenutek za priznanje Palestine je zdaj!" 

"Priznanje naj bi Slovenija udejanila ob boku Norveške, Irske in Španije, zadnja poročila pa pričajo, da bo skupina držav priznanje udejanila že 28. maja, brez Slovenije," pa so ogorčeni v Levici. "Trenutek za priznanje Palestine je zdaj! V Levici ministrstvo za zunanje zadeve in Vlado RS odločno pozivamo k nemudnem priznanju Palestine, skupaj z Norveško, Irsko in Španijo ter odločnem diplomatskem nastopu v zaščito Palestink in Palestincev!" 

"Priznanje palestinske države je eno od diplomatskih dejanj, ki vodijo k miru in svobodi za Palestinke in Palestince. Obenem gre za izpolnitev dolgoletne zaveze mednarodne skupnosti do palestinskega ljudstva. Slovenija je že napovedala priznanje palestinske države," pravijo pri Levici, ki si za rešitev palestinskega problema prizadevajo od vstopa stranke v politiko. "Slovenska diplomacija že deset let zavrača naš predlog priznanja z argumentom, da se čaka na primeren trenutek istomislečih držav. Zdaj je ta trenutek prišel!"

"Sedaj ni čas za odlašanje Slovenije," meni tudi podpredsednik SD in nosilec liste SD Matjaž Nemec. 
"Španija, Irska in Norveška so danes sočasno napovedale priznanje Palestine kot samostojne države, in sicer za 28. maj 2024. Nobenih razlogov ni, da ta datum ne bi ulovila tudi Slovenija," poudarja Nemec. 

Priznanje Španije, Irske in Norveške

"Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost," pa je ob napovedi priznanja poslancem v Madridu dejal španski premier Pedro Sanchez in pri tem požel bučen aplavz. Ocenil je, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost," je dejal Sanchez in pri tem zagotovil, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelu niti proti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

"Gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino," je ob najavi priznanja v Dublinu dejal irski premier Simon Harris. Opozoril je, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto. "Humanitarna katastrofa, za večino nepredstavljiva in za vse nesprejemljiva, se odvija pred našimi očmi." 

Vojna v Gazi je pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja, je poudaril nizozemski premier. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je poudaril in pozval druge države, naj jim sledijo.

Nove pobude priznanja neodvisne Palestine po svetu dobivajo zagon v luči izraelske ofenzive v Gazi, kjer je bilo v skoraj osmih mesecih napadov ubitih več kot 35.000 Palestincev, izraelska vojska pa krepi aktivnosti tudi na zasedenem Zahodnem bregu.

Na napoved priznanja Palestine se je že odzval Izrael, ki je svoja veleposlanika na Norveškem in Irskem danes poklical v domovino na pogovore. Podobno namerava Izrael narediti tudi s svojim veleposlanikom v Madridu.

"Izrael ne bo ostal tiho, sledile bodo druge hude posledice!"

"Irski in Norveški danes pošiljam ostro sporočilo: Izrael tega ne bo molče gledal. Pravkar sem odredil vrnitev izraelskih veleposlanikov iz Dublina in Osla v Izrael na nadaljnja posvetovanja v Jeruzalem," je napovedal izraelski zunanji minister Izrael Kac. "Izrael ne bo ostal tiho, sledile bodo druge hude posledice," je zagrozil. 

Izraelsko zunanje ministrstvo je pred tem na družbenem omrežju X objavilo videosporočilo, namenjeno Irski, v katerem je opozorilo, da s priznanjem Palestine tvega, da postane lutka v rokah Irana in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, bo priznanje le še spodbudilo ekstremizem in nestabilnost.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 78
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:15 23.maj 2024.

    A tole bi vi priznali???!!! Najprej naj se odrečejo hamasu,nato se bomo pogovarjali naprej!!! https://theworldwatch.com/videos/1618755/disturbing-new-footage-of-israeli-teen-girls-being-captured-and-beaten-on-oct-7th-by-hamas/

  • leonardo 07:06 23.maj 2024.

    Ko je treba v primeru Izraela kritizirati smo med zadnjimi, ko pa je treba pošiljati denar v Ukrajino smo med prvimi. Hlapci - ameriški. Postali bomo druga Švica ko bomo postali samostojni, neodvisni od " velikih sil". Narod počasi dojema ...prikaži veča naše slineže v vladi.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:33 22.maj 2024.

    Jao, zdaj se bodo pa zaradi Palestine prepucavali in ogrožali našo majavo politiko. Itak, da je Palestino potrebno priznati, že iz vidika, da bomo drugače itak vse njih v EU dobili.