Svet
11 ogledov

Protesti po vsem svetu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po svetu potekajo številni protesti: med drugim v Savdski Arabiji, Egiptu, Jemnu, Jordaniji in Kuvajtu.

Za danes so proteste napovedali tudi na vzhodu Savdske Arabije. V Rijadu so postavljene zapore, območje pa ščitijo številne varnostne sile. Čeprav je bil napovedan "dan jeze", do hujšega ni prišlo.

Novi protesti na območju, kjer je nafta glavni vir dohodka, utegnejo spet vplivati na cene goriv. Množice so šle na ulice že včeraj, a so jih obrambne sile razgnale z opozorilnimi streli v zrak.

Po zagotovitvah vlade je sicer vse pod nadzorom in zagotavljajo, da zoper protestnike ne nameravajo uporabiti prekomerne sile oziroma postopati na tak način kot zdaj že zloglasni libijski voditelj Moamer Gadafi. Zunanji minister Saud Al Faisal pa je poudaril, da bi potrebovali dialog in ne protestov.

V Savdski Arabiji vre že nekaj časa. Nedavno je zato kralj Abdulah obljubil kar 15-odstotno zvišanje plač v javnem sektorju ter druge ugodnosti, a tudi to ni prepričalo ljudi, da bi se odrekli pohodom na ulice.

Protesti v Egiptu, Maroku, Jordaniji ...

V Kairu so na trgu Tahrir protestniki s križi in Korani v rokah protestirali proti naraščajočemu medverskemu nasilju v Egiptu. V Kuvajtu so posebne policijske enote s solzivcem razgnale protestnike, Arabce brez državljanstva, ki so zahtevali dodelitev državljanstva.

V Maroku mediji poročajo o "zgodovinskih demokratičnih reformah", ki jih je napovedal kralj, a kljub temu ni jasno, ali bodo res vse zahteve protestnikov uresničene. Med drugim tudi ta, da morajo z vrhovnih položajev oditi kraljevi sorodniki.

Tudi v Jordaniji zahtevajo reforme, v Jemnu pa odstop predsednika Ali Abdulaha Saleha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.