Svet
83 ogledov

Prva vsaditev umetnega srca

1/3
Žurnal24 main
Zdravniki iz rimske bolnišnice za otroke in mladino 15-letnemu fantu vsadili trajno umetno srce. Zgodovinski dogodek in revolucija v zdravstvu.

Operacijo so v četrtek izvedli kardiokirurgi iz rimske bolnišnice, ki so po mnenju kolegov iz stroke opravili zgodovinski korak. Tudi že doslej so namreč vsajali umetna srca, vendar le začasno, dokler niso bolniku priskrbeli primernega organa darovalca.

Srce nadomešča majhna črpalka na baterije. Fotografije v povezavi.

Štiri centimetre dolgo novo srce
Tokrat so se zdravniki odločili za trajno rešitev; umetno srce, ki so ga vstavili 15-letnemu fantu, je dolgo štiri centimetre. Preko levega prekata je povezano z aorto. Praktično gre za hidravlično črpalko, ki so jo celo vsadili v prsa mladega bolnika, da bi tako zmanjšali možnost infekcije.

Deček ima za levim ušesom nameščeno „vtičnico“, preko katere se srce napaja. Kot navaja agencija EPA je iz te vtičnice žička povezana z baterijo, ki jo fant nosi preko prsi.

Po 10-urni operaciji je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.