Svet
57 ogledov

Prvi otrok s tremi starši morda že leta 2015

Biologi so sicer že uspeli ustvariti DNK za umetno narejen organizem, vendar so Žurnal24 main
Prvi otrok treh staršev bi se lahko rodil že leta 2015. Britanski parlament bo namreč do konca leta obravnaval zakonodajo, ki bi lahko legalizirala genetični postopek, ki bi to omogočil.

Velika Britanija bo najbrž postala prva država, v kateri se bodo lahko rodili otroci treh bioloških staršev. Nasprotniki zatrjujejo, da je to korak k manipulaciji s človeškimi zarodki in da vodi v "industrijsko ustvarjanje otrok", poroča BBC.

Britanska vlada namerava do konca tega leta izpeljati začetne zakonodajne postopke za legalizacijo omenjene terapije, ki bi močno prispevala k zmanjšanju dednih bolezni. Terapija namreč vključuje zamenjavo okvarjene DNK iz jajčne celice matere z mitohondriji zdravega DNK darovalca. Tako bi en otrok lahko imel dve materi in enega očeta.

"Upanje za mnoge družine"

Profesorica Sally Davies je dejala, da takšen postopek ne bi spremenil otroka v karakternem smislu in da bi tudi osnovne telesne karakteristike ostale enake.

"Gre predvsem za postopek, ki bi preprečil dedni prenos bolezni in tako obudil upanje mnogih družin, ki se spopadajo z genetičnimi obolenji," je zatrdila Daviesova, ki opravlja vlogo glavne angleške uradnice za zdravje (Chief Medical Officer for England).

Vsako leto med 5 in 10 parov

V Veliki Britaniji sicer živi 12.000 ljudi z okvarami mitohondrijev, ki vodijo do okvar sluha in vida, problemov z jetri, pljuči in prebavnim traktom. Od tega je kar 6.500 otrok. Nova terapija bi tako lahko pomagala med petimi in desetimi pari na leto, ki se bi posluževali "in vitro" oploditve.

Nasprotniki so že izpostavili, da bi sprejetje takšne zakonodaje vodilo k rojevanju "dizajnerskih otrok" in da bi to vodilo k številnim zlorabam, čeprav bi bil postopek ponujen le materam z dednimi boleznimi. Napovedali so apel parlamentu, naj ne sprejme omenjene zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.