Svet
5 ogledov

Radikalneži zavzeli mesto zločina

Razstava, ki opozarja na Boko Haram EPA
Nigerijska radikalna islamska skupina Boko Haram zavzela vas Chibok, v kateri so pred dobrega pol leta ugrabili več kot 200 šolark.

"Chibok je prevzel Boko Haram," je povedal krščanski pastor Enoch Mark, ki so mu skrajneži iz te skupine ugrabili hčer in nečakinjo. Senator za južni del zvezne države Borno, v kateri leži Chibok, Ali Ndume je povedal, da so skrajneži vas napadli v četrtek popoldan in prebivalce pognali v beg. Senator je prejel sporočila bežečih prebivalcev, ki so zatrdili, da je vas sedaj pod nadzorom Boko Harama.

Islamisti Boko Harama so že 14. aprila vdrli v Chibok in ugrabili skupno 276 šolark. Ugrabitev je sprožila mednarodno ogorčenje in obsodbe. 57 dekletom je od takrat uspelo pobegniti, preostale skrajneži še vedno zadržujejo.

Pogajanja v slepi ulici

Več kot pol leta kasneje so pogajanja o njihovi izpustitvi v slepi ulici, čeprav je prejšnji mesec nigerijska vlada zatrdila, da je sklenila premirje z Boko Haram in dobila zagotovila o izpustitvi deklet. Vodstvo Boko Harama je vladne trditve kasneje zanikalo.

Boko Haram je v zadnjih mesecih osvojil že več krajev na severu Nigerije, kjer poskuša ustanoviti lastno islamistično državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.