Svet
949 ogledov

Razmere v Kataloniji se zaostrujejo. Madrid sporočil odločitev.

Katalonija demonstracije
1/3
epa
Madrid suspendiral regionalno katalonsko vlado. Kako se bodo odzvali v Barceloni?

Španska vlada je na današnji izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve, je po seji sporočil španski premier Mariano Rajoy, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojasnil je, da ne bodo ukinili avtonomije Katalonije, temveč samo suspendirali regionalno vlado pod vodstvom Carlesa Puigdemonta. Njene pristojnosti bodo prenesli na osrednjo vlado v Madridu.

Carles Puigdemont | Avtor: Epa Epa
Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Kot je dejal Rajoy, je bila uporaba 155. člena ustave neizbežna, čeprav vlada tega ni želela. Pojasnil je, da vlada ni imela izbire, ker je katalonska vlada delovala enostransko in v nasprotju z zakonodajo, ko je 1. oktobra izvedla referendum o neodvisnosti Katalonije.

Katalonija demonstracije | Avtor: epa epa
Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ga je Madrid tokrat uporabil prvič, vladi dovoljuje sprejetje "nujnih ukrepov", da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje obveznosti.

Ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To se bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zgodilo v petek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kana 10:53 22.oktober 2017.

    Francisco je od mrtvih stana.

  • gregor51 15:56 21.oktober 2017.

    papaja spiši peticijo ..pa podpišem

  • Papaja Popi 14:46 21.oktober 2017.

    VIURE UNA LLIBERTAT CATALUNYA ŽIVELA SVOBODNA KATALONIJA SUBSCRIURE ELS CATÀLEGS EN LA LLUITA PER A LA INDEPENDÈNCIA PODPRIMO KATALONCE V BOJU ZA NEODVISNOST