Svet
16 ogledov

Razsežnosti naravne katastrofe vse večje

žalovanje na filipinih Reuters
Filipini. Neurje je terjalo okoli tisoč življenj. Žrtev le ne bodo pokopali v množičnih, temveč posamičnih grobovih.

Po podatkih filipinskih oblasti je tropska nevihta prejšnji teden terjala več kot 950 življenj, BBC pa poroča, da je številka že prerasla tisoč. Skoraj 1100 jih namreč velja za pogrešane.

Predsednik države Benigno Aquino je razglasil stanje nacionalne katastrofe in dejal: "Vlada bo storila vse, kar je v njeni moči, da se tragedija ne bi ponovila." Pripravili bodo oceno o vzrokih za tolikšno število žrtev. "Ne verjamem, da je bilo storjeno vse. Vem, da lahko storimo več. Moramo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo," je izpostavil. "Pretresen sem bil nad razsežnostjo uničenosti mest," je dejal tudi David Carden iz Združenih narodov, ki skrbi za človekoljubno pomoč prizadetim.

Potem ko se je zaradi razpadajočih trupel že začel širiti smrad, so lokalne oblasti ta teden sprva objavile načrte za pokope v množičnih grobiščih, vendar so se nato po vrsti kritik odločile za posamezne grobove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.