Svet
3335 ogledov

Referendum o RTV prispevku

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa Boštjan Tacol
Švicarji bodo jutri na referendumu odločali o ukinitvi obveznega RTV prispevka.

Vsako gospodinjstvo zdaj plačuje okrog 32 evrov na mesec za nacionalno televizijo in radio. Javna radiotelevizija SBC ponuja nacionalni program v vseh štirih uradnih jezikih in vrsto lokalnih televizij in radijskih postaj.

Zagovorniki ukinitve menijo, da je treba ljudem dovoliti, da denar porabljajo, za kar hočejo in ukiniti prisilo in dodajajo, da nacionalna televizija s široko ponudbo lokalnih radijskih postaj in spletni strani duši zasebne medije.

Ponudniki iz sosednjih držav sicer zasedajo že precejšen delež televizijskega trga, a nekateri Švicarji so prepričani, da brez RTV prispevka na televiziji ne bo vsebin kot na primer odprtje predora Gotthard, smučarske tekme v Lazberhornu ali celo tekem švicarske nogometne lige.

Tako švicarska vlada kot parlament sta volivcem svetovala, naj glasujejo za ohranitev prispevka, enak nasvet je volivcem dalo tudi združenje tiskanih medijev.

Ob tem velja omeniti, da je voditelj švicarske ljudske stranke Christoph Blocher lastnik zasebne televizije in da je samo lani kupil 25 lokalnih brezplačnikov.

Zadnja raziskava kaže, da bodo volivci podprli ohranitev prispevka, na javno mnenje pa naj bi vplivali prenosi olimpijskih iger na SBC, poroča BBC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Pepič 10:14 04.marec 2018.

    Prispevek da, vendar brez reklam!

  • Borut_Bavarski 17:43 03.marec 2018.

    Tako je, ukinit RTV prispevek in vse dati Nora24TV, eni in edini resnici. Prejle sem bil tam. Štiri dni sem bil zaprt, zdej kar teče iz mene. Kaki pacienti, pa folk, ki komentira. Umbolnica.

  • tomaz 15:36 03.marec 2018.

    Ni mi težko dati 12 UR, vendar ne za to, kar ponujajo danes. Pozabili ste v članku napisati, da so programi v Švici, ki se plačujejo iz rtv prispevka brez reklam in oglasov. Tako p nacionalka predstavlja nelojalno konkurenco komercialkam. ...prikaži večrcialkam. Red naj naredijo pri sebi, ukinejo naj reklame in z veseljem jim dam vsak mesec 12 EUR.