Svet
43 ogledov

Ruševine turistična atrakcija

Dolgih 11 let po Natovem bombardiranju strateških ciljev v Srbiji Beograd še ved Žurnal24 main
Dolgih 11 let po Natovem bombardiranju strateških ciljev v Srbiji Beograd še vedno krasijo porušeni vojaški in policijski objekti. Najbolj zanimivo je, da so nekateri izmed njih prava turistična atrakcija.

Porušene zgradbe se nahajajo na elitnih lokacijah v središču mesta, kjer bi njihovo mesto lahko zasedli hoteli in poslovne zgradbe. Zadolžena država nima sredstev za obnovo, zaradi ekonomske krize pa tudi ne uspejo najti ustreznega kupca, poroča RTS.

Povsem preluknjani stavbi v središču Beograda, natančno na Ulici kneza Miloša, je postala prava turistična atrakcija. Zgradbi nekdanjega generalštaba, ki se nahajata nasproti srbske vlade, sta bili leta 2005 označeni za kulturni spomenik, kar posledično pomeni, da se mora zunanji videz povrniti v prvotno stanje. To po besedah strokovnjakov ni ekonomsko smotrno, prodaja pa tudi ne pride v poštev.

Kupili, a nič zgradili
Pred slabimi tremi leti je država zgradbo nekdanjega ministrstva za notranje zadeve za 30 milijonov evrov prodala enemu izmed izraelskih podjetij. Takoj po nakupu so najavili izgradnjo poslovnega centra s hotelom petih zvezdic, vendar se do danes ni zgodilo prav nič. Ljudje, ki živijo v neposredni bližini ruševin, si želijo, da bi stavbe vsaj ogradili, kar bi preprečilo morebitno poškodbo zaradi odpadanja opeke in drugega dotrajanega materiala.

"V Beogradu bi se morali vsi objekti, ki so bili bombardirani, rekonstruirati ali porušiti, nakar bi na istem mestu zgradili nove zgradbe," je zatrdil Dejan Vasović, beograjski mestni arhitekt. Vprašanje o tem, koliko časa bodo ruševine še neslaven simbol Beograda, ostaja odprto. Kljub temu pa se mestna oblast lahko pohvali, da je bila letos zaključena obnova dveh zgradb, nekoč vojaških objektov, danes pa služita domu za ostarele in centru za socialno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.