Svet
9 ogledov

Rusi spet zapirajo pipico?

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
V devetih državah Evropske unije, med drugim tudi v Sloveniji, so zaznali tudi do 30-odstoten manjši pritok zemeljskega plina iz Rusije. Bolj kot vnovičen spor med Rusijo in Ukrajino naj bi bilo tokrat krivo previsoko povpraševanje zaradi polarnega mraza.

Gazprom, ki zemeljski plin iz Rusije dobavlja v Evropo, je tako včeraj Avstriji in Slovaški dobavil za 30 odstotkov manj plina. Na Poljskem se je pritok zmanjšal za sedem odstotkov, na Češkem pa so zaznali "nekajodstotni" padec.

Evropska komisija je danes, kot poroča EU Observer, ob tem sporočila, da so bile prizadete tudi Bolgarija, Grčija, Madžarska in Romunija. Za deset odstotkov manjši pritok zemeljskega plina so sicer že v začetku tedna zaznali v Italiji, v četrtek pa se je ta odstotek dvignil že na 20.

Manj plina tudi v Slovenijo

V družbi Geoplin, ki skrbi za dobavo plina v Slovenijo, so za zurnal24.si potrdili, da so tudi "zaznali nenapovedane redukcije zemeljskega plina iz ruskega nabavnega vira". Dodali so, da družba zemeljski plin odjemalcem zagotavlja iz treh nabavnih virov: ruskega, evropskega in alžirskega. Zakupljeni pa imajo tudi dve skladišči v Avstriji in na Hrvaškem.

"V nabavnem portfelju Geoplina ruski vir predstavlja približno polovico kapacitet na letnem nivoju. Družba Geoplin intenzivno skrbi za optimizacijo nabavno-prodajnega portfelja in je sposobna zagotavljati zanesljivo oskrbo slovenskega trga z zemeljskim plinom," so še dodali.

Polarni mraz in spor z Ukrajino

Po letu 2009, ko je Rusija zaradi spora z Ukrajino prenehala dobavljati zemeljski plin Evropi in ko so številni prebivalci nekdanjih komunističnih držav v vzhodni Evropi ostali brez plina za ogrevanja, so države članice Evropske unije (EU) povečale količino rezerv tega energenta.

Razlog za zmanjšano dobavo plina naj bi bil tokrat njegova previsoka poraba zaradi polarnega mraza, ki je zadnje dni zajel osrednjo in vzhodno Evropo. Glede na zadnja sporočila iz Gazproma pa ni izključen, tako kot leta 2009, vnovičen spor med Rusijo in Ukrajino.

Predstavnik Gazproma Aleksander Medvedev je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal, da so Ukrajinci spet porabili več plina, kot pa je bilo dogovorjeno s pogodbo. Čez Ukrajino namreč poteka eden izmed glavnih plinovodov, ki Rusijo povezujejo z državami EU. Ukrajinski dobavitelj plina Naftogaz pa je takoj zatem navedbe Gazproma zanikal.

Notranje težave Gazproma?

Poljski distributer plina PGNiG je medtem sporočil, da manjši pritok plina zaznavajo predvsem pri plinovodu, ki prihaja iz Belorusije in ne Ukrajine. Medtem pa sta dva različna vira iz Gazproma sporočila, da se v Gazpromu srečujejo z notranjimi težavami.

"Pot, po kateri teče plin, je zelo dolga, zato je potreben čas, da pride do potrošnikov," je dejal neimenovam vir. Drug vir pa je za Reuters dejal, da zaradi previsoke porabe plina v zadnjem tednu težko sledijo potrebam uporabnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.