Svet
12 ogledov

Samomori najstnikov pretresli Hrvaško

Slovenija ima enega najvišjih količnikov samomora. Žurnal24 main
Samomor dveh najstnic in poskus samomora najstnika sta na Hrvaškem dvignila precej prahu. Stresno okolje, v katerem živijo hrvaški najstniki, naj bi bilo vzrok porasta samomorilnosti.

V jezeru utopljena najstnica, na svojem domu obešena vrstnica in poskus samomora najstnika, ki se je polil z razredčilom, nato pa se hotel še zažgati, so v zadnjih dneh dodobra vznemirili hrvaško javnost. Še toliko bolj zato, ker naj ti trije najstniki ne bi imeli resnejših težav v življenju.

Samomori v porastu
Uradni podatki za leto 2006 na primer izkazujejo 26 izvedenih samomorov hrvaških najstnikov in kar stokrat več poskusov samomora. "Hrvaška je med državami z visoko stopnjo samomora, storilci pa so vse mlajši," poudarja otroški nevrolog iz varaždinske bolnišnice Miroslav Pospiš. Prezaposlenost staršev in čedalje hujši pritisk na najstnike v zvezi s šolskim uspehom sta po njegovem glavna krivca za tolikšno število samomorov.

Marija Krmek, psihologinja na polikliniki za mladostnike v Zagrebu, pa opozarja, da večina hrvaških osnovnih šol sploh ne premore psihološkega ali socialnega delavca, ki bi se mu najstniki lahko zaupali. Namesto tega se zapirajo vase, dokler breme ne postane neznosno in se odločijo za prezgoden konec življenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.