Svet
3 ogledov

"Sarkozy je moten"

Oborožitev upornikov se ne more kosati z oborožitvijo Gadafijevih vojakov. (Foto Žurnal24 main
Ker je Francija priznala libijske upornike, je Gadafi Sarkozyja označil za motenega. Berlusconi pa da ga je izdal. Ostri spopadi za mesto Brega se nadaljujejo.

V intervjuju za italijanski Il Giornale je libijski voditelj Moamer Gadafi dejal, da ga je njegov italijanski zaveznik Silvio Berlusconi izdal, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pa je označil za motenega, ker je Francija kot prva država uradno priznala libijsko uporniško gibanje.

Če pa bi se zahodne sile odločile napasti Gadafija, je dejal, da se bo združil z radikalnimi islamisti in razglasil džihad.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Parizu o razmerah v Libiji govorijo tudi zunanji ministri članic skupine G8. O prepovedi letenja nad Libijo se ne bodo izjasnili, so pa Gadafija že opozorili, da mora spoštovati človekove pravice. Varnostni svet Združenih narodov pa so pozvali, naj še stopnjuje pritisk na libijskega voditelja.

Prodirajo na vzhod
Sile, lojalne Gadafiju, zadnje dni vztrajno prodirajo na vzhod in zavzemajo mesta, ki so jih že obvladovali uporniku. Zavzeli so že pomembni naftni mesti Es Sider in Ras Lanuf, trenutno pa oster boj poteka za mesto Brega. Tako kot pri prejšnjih bojih so Gadafijeve sile v veliki prednosti zaradi boljše oborožitve. "V Bregi je še vedno napad in umik, nadzora nimajo niti oni niti mi," je za Reuters povedal upornik Husein Al Vami.

Znova so napadla letala – bomamdirali so mesto Adžabija, ki leži v bližini.

Libijska državna televizija poroča, da bodo mesta na vzhodu kmalu osvobojena iz rok "oboroženih tolp" in teroristov, ki jih je navdihnila Al Kaida. Dejstvo pa ostaja, da so boji vse bližje glavnemu oporišču upornikov Bengaziju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.