Svet
162 ogledov

Še en dan miru v Gazi. Kaj pa potem?

izpustitev talcev Gaza Izrael Profimedia
Izrael in Hamas sta se danes le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju pod enakimi pogoji kot doslej.

Začasno premirje med Izraelom in gibanjem Hamas daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je v Tel Avivu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je pomagal pri pogajanjih za podaljšanje prekinitve ognja. Po njegovi oceni je bil svet zaradi premirja "priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov". Izpostavil je še nujno zaščito civilistov.

"V zadnjem tednu smo bili priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov, ko so se talci vrnili domov in se ponovno združili s svojimi družinami," je danes na srečanju s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom v Tel Avivu dejal Blinken. Dodal je, da je dogovor omogočil tudi povečanje nujno potrebne humanitarne pomoči za prebivalce območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta proces torej prinaša rezultate. Pomemben je in upamo, da se bo nadaljeval," je poudaril vodja ameriške diplomacije, ki se v Izraelu mudi že tretjič od začetka vojne s Hamasom.

Pozivi k varovanju civilistov

Na kasnejšem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Blinken potrdil pravico Izraela do samoobrambe, a ga obenem pozval, naj "sprejme vse možne ukrepe, da bi se izognili škodovanju civilistom".

Obenem je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Matthewa Millerja terjal takojšnje ukrepe, ki bi zagotovili, da bodo skrajneži med naseljenci na Zahodnem bregu odgovarjali za nasilje nad Palestinci.

Blinken se je pozneje srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kot je zapisal na omrežju X, je v Ramali ponovil zavezanost ZDA k "spodbujanju oblikovanja palestinske države".

Abas je medtem izpostavil potrebo po stalnem premirju v Gazi, visokemu gostu iz ZDA pa predal celovito kartoteko izraelskih zločinov na zasedenih palestinskih ozemljih, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. Dodal je še, da se palestinsko vodstvo ne bo odreklo odgovornosti za Gazo.

Izrael in Hamas sta se danes le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo, pa tudi še eno izmenjavo talcev v rokah Hamasa in Palestincev v izraelskih zaporih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:45 01.december 2023.

    V vojni trpijo civilisti, funkcionarji si pa filajo ego in žepe.

  • Kmodri 23:47 30.november 2023.

    Ma naj se mirno zmenijo! Aja ne bo šlo, ker je na obeh straneh preveč norcev....