Svet
12 ogledov

Predsednik razveljavil razpustitev parlamenta

Mohamed Mursi Reuters
Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi je izdal odlok, s katerim je razveljavil odločitev ustavnega sodišča, ki je zaradi nepravilnosti na volitvah razpustilo spodnji dom egiptovskega parlamenta.

Predsednik Mohamed Mursi je poslance pozval, naj se znova zberejo in začnejo delo, potem ko je egiptovsko ustavno sodišče 15. junija odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v Egiptu v nasprotju z ustavo in razveljavilo volitve. Razsodbo je podprl vladajoči vojaški svet, kar je razjezilo islamiste.

Sicer je Mursi, član islamistične Muslimanske bratovščine, v današnjem odloku pozval k delu izvoljenega parlamenta, dokler ne bodo izvedene nove parlamentarne volitve. Te bodo potekale v 60 dneh od sprejema nove ustave, ki pa je še nekaj mesecev ni moč pričakovati.

Poteza Mursija se zdi v nasprotju z odločitvijo vojaškega sveta, ki je po razsodbi ustavnega sodišča tudi sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Vojska je Mursiju oblast uradno predala 30. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.