Svet
55 ogledov

Seznam ljudi, povezanih s terorizmom, še zaostruje spor

Katar, diplomatska kriza EPA
Savdska Arabija in zavezniki, ki so prekinili diplomatske odnose z Doho so danes objavili popis z imeni posameznikov in skupin, ki so po njihovem mnenju povezani s terorizmom in ki imajo sedež v Katarju, ali pa jih ta država financira. Katar je seznam zavrnil kot neutemeljenega.

Na objavljenem seznamu so Katarci, Jordanci, Egipčani, Kuvajtčani, Bahrajčani in Libijci; na njem so med drugim duhovni vodja Muslimanske bratovščine Jusuf al Karadavi, ki živi v Dohi, in dobrodelne organizacije, ki jih financira Katar.

To, trdijo Savdska Arabija, Egipt, Bahrajn in Združeni arabski emirati, Katar po eni strani trdi, da se bori proti terorizmu, po drugi strani pa ga podpira, financira in nudi zatočišče tistim, ki ga širijo. Seznam, poudarjajo države, so objavile zaradi svoje zavezanosti boju proti terorizmu in ker je Doha nenehno kršila obveznosti in dogovore med njimi, vključno z obljubo, da ne bodo podpirali ali ščitili elementov ali organizacij, ki ogrožajo varnost njihovih držav.

Katar je seznam zavrnil kot neutemeljenega in še enkrat izpostavil, da ne podpira terorističnih skupin in da vse navedbe omenjene četverice držav nimajo nobene osnove v dejstvih. Zunanji minister je poudaril, da Katar ni pripravljen spreminjati svojo zunanjo politiko, da bi rešil spor z drugimi arabskimi državami in da se pri tem ne bo predal.

Objava seznama je še zaostril politične in diplomatske napetosti med zalivskimi državami, ki je izbruhnil v ponedeljek. Spor ogroža stabilnost celotne regije, pri čemer je vodja katarske diplomacije izpostavil, da Doha še naprej daje prednosti diplomaciji in da ne bo vojaških reševanj težav. "Vojaško reševanje spora ni opcija," je izpostavil.

Turčija v Katar pošilja vojsko

Medtem se je Turčija že v sredo v Katar odločila poslati svojo vojsko, hkrati so obljubili hrano in vodo tej državi Perzijskega zaliva, ki je soočena z izolacijo in grožnjami močnih sosed.

Turčija je po hitrem postopku sprejela zakon, ki omogoča razporejanje vojakov v turški bazi v Katarju. Sporazum o medsebojni obrambni pomoči obeh držav je bil podpisan že leta 2014, v turškem parlamentu je bil izglasovan v sredo.

Veleposlanik Turčije v Doji je za agencijo AFP povedal, da bi turška vojaška baza lahko sprejela do tri tisoč vojakov in več, če bi bilo to potrebno. Prvi turški vojaki so že prispeli v Katar.

Nemčija obtožuje Trumpa

Diplomatski spor s Katarjem z zaskrbljenostjo spremlja ves svet; ameriški predsednik Donald Trump je v torek na Twitterju objavil niz sporočil, da ima Savska Arabija in njene zaveznice pravico izolirati Katar zaradi njegove vloge pri financiranju islamskega ekstremizma in da je to nemara "začetek konca strahot terorizma".

Trumpova poteza je presenetila Pentagon, ki ima v Katarju 10.000 vojakov, in celoten ameriški diplomatski aparat.

Sledil je preobrat; v sredo je sledil telefonski pogovor med Trumpom in katarskim emirjem Šejkom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, v katerem je ameriški predsednik poudaril pomen sodelovanja vseh držav v regiji. Po besedah uradne Dohe se je Trump ponudil tudi v pomoč iskanja rešitev diplomatske krize.

Nemški minister za zunanje zadeve Sigmar Gabriel je zatem obtožil Trumpa, da podpihuje spore na Bližnjem vzhodu. Zaskrbljenost nad razvojem dogajanja so izrazile tudi Francija in Rusija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ana Vidic 13:00 12.junij 2017.

    Kaj pa pravilna raba slovenščine? Za rodilnik še niste slišali? Sicer pa na Katar kažejo s prstom tudi sami podporniki teroristov, še posebej Savdska Arabija... Kako že pravijo? Sova senico zafrkava, da ima debelo glavo.

  • Kirka 13:56 10.junij 2017.

    Novinarji bi morali biti za vsako slovnično napako kaznovani z nekaj €, pa bi se morda bolj potrudili. Ne pišite dolgih stavkov, ker jih ne obvladate:- To trdijo Savdska Arabija, Egipt.... ( brez vejice za "to")- Zunanji minister ...prikaži večr je poudaril, da Katar ni pripravljen spreminjati SVOJE ZUNANJE POLITIKE... (rodilnik)-Objava seznama je še ZAOSTRILA politične in diplomatske napetosti med zalivskimi državami, ki SO IZBRUHNILE v ponedeljek...Slovenijo Slovencem! Pisanje novinarskih prispevkov pismenim!

  • Johan Spohan 18:26 09.junij 2017.

    Ali je kvota klicajev dosežena, sicer sledi strogi ukor partije.