Svet
2 ogledov

Siloviti spopadi za Damask

Nasilje v Siriji Reuters
"Bitka za osvoboditev" Damaska. Tretji dan silovitih spopadov med uporniki in sirsko vojsko.

Prvič so v boju uporabili bojne helikopterje, po navedbah upornikov naj bi enega sestrelili. Spopadi v Siriji so danes zahtevali najmanj 35 življenj, od tega je umrlo 16 civilistov.

Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, so sporočili, da bitke za osvoboditev Damaska ne nameravajo končati do padca prestolnice.

Pozivi k vstaji in boju

Pred tem so v ponedeljek zvečer sporočili, da so po državi sprožili vseobsežno operacijo "Vulkan Damaska in potres Sirije", ki pomeni odgovor na "pokole in barbarske zločine" režima predsednika Bašarja Al Asada. V izjavi so sporočili, da so začeli izvajati napade na položaje varnostnih sil po državi in k temu pozvali tudi druge. Pozvali so tudi k prekinitvi oskrbovalnih poti za vladne sile.

Vplivna Muslimanska bratovščina je medtem pozvala ljudi v Damasku, od koder ves dan poročajo o silovitih spopadih, k vstaji in podpori upornikov v njihovi odločilni bitki. Vojaški viri pa so zatrdili, da imajo razmere v prestolnici pod nadzorom in da "preganjajo teroriste, ki so poiskali zatočišče v stanovanjih in mošejah".

Al Asad seli vojake

Šef izraelske vojaške obveščevalne agencije general Aviv Košavi je medtem danes dejal, da je sirski predsednik velik del svojih sil z Golanske planote premestil na območje Damaska in drugod po državi, kjer potekajo spopadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.