Svet
86 ogledov

Sistematično posiljevanje v Kongu

Posiljevanje je v Kongu postalo del vojskovanja. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Uporniki v Kongu so v štirih dneh sistematično posilili skoraj dvesto žensk, večinoma vpričo njihovih otrok in mož. Krutost se je dogajala le nekaj kilometrov od kampa Združenih narodov.

Uporniki so 30. julija zajeli vas Luvungu in jo imeli pod nadzorom do 3. avgusta. "Mednarodna zveza zdravnikov (IMC) poroča, da so uporniki sistematično posiljevali vaščanke. Posilili so 179 žensk," pravi predstavnica Združenih narodov za humanitarne zadeve Stefania Trassari.

"Pri večini posilstev je sodelovalo od dva do šest moških, velikokrat so ženske posiljevali pred otroki in možmi," pravijo v IMC.

Ravno v zadnjih nekaj mesecih so Združeni narodi iz Konga umaknili 1700 pripadnikov mirovnih enot, saj je vlada zagotovila, da lahko sami nadzirajo upornike. A posebna predstavnica Združenih narodov za spolno nasilje Margot Wallstrom opozarja, da bodo zdaj še težje preprečili množična posilstva v Kongu. Čeprav je podatke o številu posilstev težko dobiti, saj večina primerov ostane neprijavljenih, so samo v prvih devetih mesecih leta 2009 Združeni narodi zabeležili 5400 posilstev žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.