Svet
151 ogledov

Slavnega matadorja napaka v areni stala življenja

Ivan fandino, matador
1/5
Na festivalu bikoborb v Franciji je umrl znani španski matador Ivan Fandino. Bik ga je napadel, potem ko se je usodno spotaknil.

Španec Ivan Fandino je bil pri svojih 36 letih eden od bolj znanih matadorjev na svetu. Včeraj je sodeloval na festivalu bikoborb v mestu Aire-sur-l'Adour v bližini mesta Pau. Fandino je bil v areni že v soboto dopoldan. V eni izmed kasnejših bitk se je v nekem trenutku zapletel v svoj plašč in padel po tleh, nakar ga je takoj napadel bik in mu prebodel pljuča. 

Gledalci so sprva še veselo vzklikali, saj so mislili, da ima Fandino nadzor nad dogajanjem, a se je nato izkazalo, da je zelo resno ranjen. 

Fandina so okrvavljenega in pri zavesti odnesli iz arene, nato pa mu je na poti v bolnišnico zastalo srce, poroča BBC.

"Vsak boj je tragedija"

Z vseh strani prihajajo izrazi sožalja zaradi smrti slavnega matadorja. Oglasili pa so se tudi pri mednarodni humanistični zvezi in izrazili sožalje, a ob tem opomnili, da ne bi smel nihče, ne človek ne žival, umreti zaradi zabave. "Vsaka posamezna bitka z bikom je tragedija, v kateri biki nimajo nobene možnosti, da uidejo dolgotrajni in boleči smrti."

Bikoborbe si morali po njihovem mnenju prepovedati, saj da sodijo le še v zgodovinske knjige.

Usodnega bika po imenu Burb, ki je tehtal več kot pol tone, so kasneje uspavali. 

Gre za prvo žrtev med matadorji v Franciji po letu 1921. Lani je v Španiji prvič po 30 letih umrl matador, 29-letni Victor Barrio, ki ga je bik smrtno ranil med prenosom v živo po TV. 

Fandino, po narodnosti Bask, je bil sicer pred dvema letoma že huje ranjen v spopadu z bikom na festivalu v Pamploni, še huje pa je bilo leto prej, ko ga je bik nezavestnega premetaval po areni. 

Bikoborbe so se v Francijo vrnile leta 2012, ko je ustavno sodišče zavrnilo pritožbo organizacij za zaščito živali. Na leto samo v Franciji v bikoborbah pogine okoli tisoč bikov, v sosednji Španiji, od koder izvirajo, pa še veliko več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Bojker 14:59 19.junij 2017.

    Skrajni čas, da se prepovedo bikoborbe po vsem svetu. Še to: Zakaj so uspavali bika? Če so ga mislili, bi ga uspavali že pred bikoborbo. Tako bi bil samo en mrtev, tako sta pa dva. Sicer pa, neumnost brez primere.

  • kapibara 08:54 19.junij 2017.

    Slava biku.In trem Bulmastifom

  • stanekos 22:58 18.junij 2017.

    Ni kaj za dodati, ste vse povedali. Ne vem, kdaj bo te počene krvoločne Špance pamet srečala. Slava biku.