Svet
37935 ogledov

Slovenski policisti z avtobusa zvlekli dijaka tretjega letnika gimnazije

Streljanje Finska policisti dijaki Reuters
1/2
Žurnal24 main
Mejna policija je dijaka, ki je bil skupaj s sošolci in učitelji na poti v Rim, zvlekla z avtobusa.

Dijak tretjega letnika zagrebške klasične gimnazije, po poreklu iz Sirije, je slovenska mejna policija v noči s sobote na nedeljo zvlekla z avtobusa, piše hrvaški Jutarnji list.

Fant sicer z družino že več kot pet let živi v Zagrebu, kjer ima urejeno tudi stalno bivališče, pri sebi je imel tudi hrvaški potni list za tujce.

Mladeničev oče je moral sredi noči po sina na mejni prehod s Slovenijo, njegovi sošolci pa so nadaljevali pot proti Rimu.

"Težko je doživljal vse skupaj, bil je razočaran in ponižan. Meni je bilo še težje, dogodek me je prizadel, zgodila se je velika krivica, otroku pa nisem mogel pomagati, čeprav sem pred tem naredil vse, da se to ne bi zgodilo," je povedal Ziad Aboud, dečkov oče.

Družina Aboud v Zagrebu živi od leta 2012, oče je ortoped in travmatolog, mama je gradbena inženirka, starejši otrok obiskuje gimnazijo, mlajši pa sedmi razred osnovne šole.

Oče je lastnik poliklinike v Vrbovcu, mama pa dela v eni od nevladnih organizacij, ki se ukvarja z begunci.

Sin se je zelo dobro prilagodil družbi, v svojem razredu je bil med najboljšimi učenci. Ko je rekel, da bi šel na izlet v Rim, sem seveda pomislil, da bi lahko nastale težave, je dejal Aboud. Zato je naredil vse, kar je lahko, da bi morebitne zaplete preprečil in otroku omogočil izlet v Rim.

"Pred tremi tedni sem odšel na italijansko veleposlaništvo in pristojne vprašal, ali sin potrebuje vizum ali kakršen koli drug dokument, da bi lahko vstopil v Italijo. Po sedmih dneh je veleposlaništvo v Zagrebu prejelo odgovor iz Rima, kjer so zapisali, da zadostuje hrvaški potni list za tujce, ki ga sin ima," je povedal Aboud.

Uslužbenec na veleposlaništvu je, nadaljuje oče, z enakim vprašanjem kontaktiral tudi slovensko veleposlaništvo in dobil enak odgovor, kot iz Rima.

Oče je nato odšel v šolo, da bi se o izletu dogovoril še z ravnateljem.

Boris Anić, ravnatelj gimnazije, je za Jutarnji list dejal, da je bil pred leti dečkov razrednik. Odlično govori hrvaško, je odličen učenec, starši vedno hodijo na govorilne ure in so aktivni v procesu njegovega izobraževanja, je povedal. Zal mi je, da se je zgodil ta incident, in to kljub temu, da se je dečkov oče res potrudil, da do zapletov ne bi prišlo.

Slovenska policija: Ni imel ustreznih dokumentov

"Dijak se je pri mejni kontroli izkazal s potnim listom za tujca, ki ga je izdala Republika Hrvaška, v katerem je imel dovoljenje za bivanje Republike Hrvaške. Kot namen bivanja pa je bila navedena "subsidiarna zaščita". Potni list za tujca je javna listina, ki se izda tujcu, kateremu je dovoljeno bivanje v državi, nima pa in si ne more priskrbeti veljavne potne listine svoje matične države," pojasnjujejo na slovenski policiji.  

Za vstop v Slovenijo morajo vsi tujci, ki se izkažejo s potnim listom za tujce, izdanim s strani druge države, pridobiti tudi vizum. Vizum se pred vstopom pridobi na diplomatsko - konzularnem predstavništvu v tujini. Državljan Sirije v potnem listu za tujca ni imel vizuma za vstop v schengensko območje.

S policije sporočajo še, da mejne kontrole niso opravljali na avtobusu, ampak v prostorih policijske postaje, namenjenih opravljanju mejne kontrole potnikov, in v postopku niso uporabili prisilnih sredstev.

Po zaključenem postopku je voznik avtobusa državljana Sirije zapeljal na hrvaško ozemlje, kjer naj bi ga prevzeli svojci. Po vrnitvi je avtobus s potniki nadaljeval pot.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • nergač 12:06 05.oktober 2017.

    "Zvlekli?"- tukaj se vidi, zakaj se imenujete "sedma sila." Moč manipulacije je pri vašem delu neizmerna.

  • wingspan15 10:14 05.oktober 2017.

    Meni ni jasno, zakaj toliko razburjenja. Morda, ker gre za dobro situirano in izobraženo družino? Fant ni imel urejenih dokumentov in edino pravilno je to, da so ga zavrnili. Pa ni važno, da je odličen, da je oče ortoped itd. ...prikaži več Nikoli se ne ve, s kom imaš opravka. Sicer pa, če bi ga spustili, bi se pisali, ker je bil policist vesten in ga ni spustil, pa tudi.

  • ode 08:56 05.oktober 2017.

    Slučajno je bil v službi ravno policist, ki vestno opravlja svoje delo. Treba ga je nagraditi - s trepljanjem po rami. Kaj pa, če bi bil takrat v službi negdo drug? Verjetno bi šel dijak "skozi".