Svet
8860 ogledov

Smo na robu velikega spora

vladimir putin EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin resno opozarja.

Vladimir Putin je izrazil resno zaskrbljenost zaradi naraščajoče napetosti med Združenimi državami Amerike in Severne Koreje; pozval je k dialogu, da bi tako strani preprečili "veliki spor" na polotoku.

"Težave na tem območju se morajo reševati le s pomočjo enakopravnega dialoga vseh zainteresiranih strani brez kakršnih koli predpogojev," je Putin izpostavil v sporočilu za javnost, objavljenem pred prihajajočim vrhom dežel BRICS, ki bo na Kitajskem od nedelje do torka.

"Provokacije, pritiski ter retorika, ki vsebuje žaljivke, vodijo v slepo ulico," je izpostavil Putin, ki je dodal, da je zaman pričakovati, da bodo le pritiski ustavili jedrski in balistični program Pyongyanga.

Ruski predsednik ocenjuje, da je Korejski polotok trenutno na "robu velikega spora" , pri čemer poziva države, da podprejo smernice Moskve in Pekinga glede reševanja konflikta. Gre za predloge o sočasni prekinitvi severnokorejskih jedrskih poskusov na eni strani in skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje na drugi strani.

Svet Grožnje: "ZDA naj se pripravijo na katastrofalne posledice"

Opozorila Severne Koreje Japonski

Severna Koreja je medtem posvarila Japonsko pred samouničenjem, ker se je v severnokorejskem jedrskem sporu postavila na stran ZDA. Japonsko obrambno ministrstvo je včeraj napovedalo, da bo zaprosilo za največ proračunskih sredstev doslej.

Severna Koreja je v torek izstrelila balistično raketo, ki je preletela več kot 2700 kilometrov. Poletela je prek Japonske in padla v Tihi ocean. Gre za prvo tovrstno izstrelitev rakete od leta 2009. Japonski premier Shinzo Abe je izstrelitev označil za resno in hudo grožnjo, kakršne še ni bilo, ter se z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dogovoril za dodatno krepitev pritiska na režim v Pjongjangu.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v komentarju, objavljenem v sredo zvečer, zapisala, da je vojaška povezava zaveznic postala resna grožnja Severni Koreji in da se Japonska ne zaveda, da je s tem pospešila samouničenje. Ob tem je omenila ameriške sile, nameščene na japonskem otoku Hokkaido, ki ga je preletela severnokorejska raketa.

Severna Koreja je pred tem v sredo zagrozila z novimi izstrelitvami raket, torkovo pa označila za "prvi korak" v njenih operacijah v Tihem oceanu.

Južna KOreja Svarila Svet "Ni zagotovil, da ne bo prišlo do dejanskega spopada"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 13:29 02.september 2017.

    jedrsko orožje je največji problem za elite, ker ne vedo kam se spravit po uničenju, zato pa samo grožnje in grožnje ... oboroževanje in oboroževanje, le za koga in za kaj ... a je putin vaš sovražnik al so nezemljani, odločite se

  • Avatar praufo
    praufo 17:44 01.september 2017.

    vojne so bile, folka se je pomorilo na kubike, ... tudi danes si jo želijo mnogi, pa tudi tisti "nevidni" ki furajo ta svet, ampak problem so jedrske bombe, ki opustošijo mnogo ozemlja, izsiljevanje s to grožnjo je pa za ...prikaži veča nekatere način preživetja ... elita se bo morala enkrat odločit, da jedrskega orožja pač ni, ali naj se pa sama sebe zastrupi, ne vem, vse mogoče viruse ste že pogruntal, ta prave vojne se pa ne upate, ker ... je mnogo jerdskih konic ... štala

  • Avatar Leon
    Leon 11:56 01.september 2017.

    Stoletje vojn je zamenjalo stoletje vladajočih idiotov ,ki pripravljajo največjo katastrofo človeštva .