Svet
336 ogledov

Sodišče: Nizozemska nosi del odgovornosti za dogodke v Srebrenici

srebrenica Profimedias
Sodišče je potrdilo, da Nizozemska nosi delno odgovornost za smrt 300 Bošnjakov, ki so bili ubiti v Srebrenici.

"Sodišče ugotavlja, da je Nizozemska ravnala nezakonito," je dejal sodnik Gepke Dulek in dodal, da so nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se "morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemsko prizivno sodišče je odločalo v tožbi, ki so jo proti Nizozemski vložile Matere Srebrenice. Kot je danes odločilo sodišče, bo morala država plačati delno odškodnino.

Kot je znano, so Srebrenico aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade. V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom.

V genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, je bilo po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot 8000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • MihaPu 20:40 28.junij 2017.

    Sicer si že neumen s temi komentarji, ampak npr. da so srbijanci kot ti praviš, a Hrvati te pa ne motijo ki so tudi pobijali tvoje vahabite. Vsaj tukaj jim dam za prav, to bi moralo biti zdavnaj razdeljena Bosna ...prikaži več med Srbijo in Hrvaško, govorite srbohrvaško in nobena bosanščina ne obstaja. Si pač turški izmeček, ki je prodal svoje starše in vero ter tudi po tem ko smo Ottomane zmagali si obdržal vsiljeno vero, ker si pač največji izdajalec in drek izdajalski. Tako pač je. Kaj se tukaj sedaj nekaj jeziš in so ti kot opažam samo "srbijanci" krivi ali kaj. Vaši so krivi tudi in pri vsem tem sploh in absolutno niste niti najmanj nedolžni. Hvala bogu Slovenci se prebujamo. SLOVENIJAAA GREE NAPREJ !

  • LukaMB 20:31 28.junij 2017.

    Smo kar lepo Slovenci prijatelji z našimi Slovani in tradicionalno kristjani. Kakšne komplekse pa imaš ti proti Srbom, to pa mi ne vemo, to je tvoj problem, tukaj je SLOVENSKI portal.

  • Papaja Popi 20:19 28.junij 2017.

    Pojma nimaš kaj si napisal.