Svet
16379 ogledov

Solze policistov v Kataloniji

Katalonija demonstracije spopad s policijo epa V Barceloni so se protestniki večkrat spopadli s policijskimi silami.
Svet šokirajo fotografije in posnetki krvavega referenduma v Kataloniji. Niso pa vsi policisti isti.

Iz Katalonije vse od nedelje dežujejo posnetki in fotografije, ki dokazujejo, kako so pripadniki policije pretepali in z gumijastimi naboji streljali državljane, ki so se udeležili prepovedanega referenduma.

V Barcelono so prispeli zvezni policisti, Madrid je imel pomisleke, da se katalonski, lokalni policisti ne bodo zoperstavili svojemu narodu. Pomislek se je izkazal za povsem utemeljen; še več, na spletnih omrežjih je zaokrožil posnetek, ki dokazuje, da so katalonski policisti celo s solzami v očeh spremljali dogajanje, piše britanski Independent.

Posnetek je iz mesta Veilja pri Francoski meji, kjer so v nedeljo lokalni katalonski policisti skušali zaščititi svoje someščane.

Posnetek je na Twitterju objavila Majda Gregori in ga pospremila s komentarjem, da katalonska policija joče od besa in nemoči, hkrati pa vendarle odpira ljudem pot, da glasujejo v Velhi.

Na nedeljskem referendumu je za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov volivcev, a glasovanja, ki ga je zasenčilo nasilje, se je udeležilo le 42,3 odstotka volilnih upravičencev, kar že sproža pomisleke v legitimnost referenduma.

V Barceloni poudarjajo, da je policija zasegla okoli 400.000 glasovnic, še 700.000 ljudi pa je hotelo glasovati, a ni moglo. Upoštevaje te podatke bi bila udeležba več kot 55-odstotna.

Referendumski dan v Kataloniji Video Svet Ljudje s svojimi telesi varovali transport volilnih skrinjic z glasovnicami

V Kataloniji danes splošna stavka

V Kataloniji je za danes napovedala splošna stavka, ki jo je po policijskem nasilju na nedeljskem referendumu o samostojnosti napovedalo 44 katalonskih organizacij. Pričakovati je tudi nove korake katalonskih oblasti proti uresničevanju odločitve volivcev za samostojno Katalonijo.

Med glavnimi pobudniki splošne stavke zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin so glavna sindikata UGT in CCOO ter vplivna neodvisnosti naklonjena civilnodružbena organizacija Katalonska narodna skupščina (ANC).

Iz EU, med njimi tudi Slovenije, se medtem vrstijo pozivi k dialogu. Predvsem pa opozorila, da nasilje ne more biti pravi odgovor. O katalonskem vprašanju bodo danes v Strasbourgu predvidoma razpravljali evropski komisarji na rednem tedenskem kolegiju.

pep guardiola Guardiola Šport "Španija bo želela prikriti, a svet bo pokazal resnico"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:09 04.oktober 2017.

    Ko nekdo nate strelja, je vsak dialog brezpotreben!

  • maresem 14:27 03.oktober 2017.

    Zdržite Katalonci!

  • wolf.ata 13:56 03.oktober 2017.

    ja,pravi policisti in vojaki varujejo svoj narod,ko je za to potreba,Katalonija bi morala povečati svoje policijske sile in jih nekaj nato postaviti po potrebi,kot svoje vojaške sile,denarja imajo dovolj,samo to bi morali narediti vsaj kako leto pred tem referendumom,še prej ...prikaži več pa politično tlakovati pot do odcepitve,saj so pred 300 leti bili baje za sebe...

Sorodne novice