Svet
596 ogledov

Iran Američanom sestrelil vojaški dron

iran tanker Epa
Iranska revolucionarna garda je danes sporočila, da je nad Iranom sestrelila ameriški izvidniški dron, ki je kršil iranski zračni prostor.

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da so iranske zračne sile na območju obalne province Hormozgan na jugu države sestrelile izvidniški dron RQ-4 global hawk ameriške izdelave, ki je kršil iranski zračni prostor, poročanje iranske državne televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP. Televizija fotografij drona ni objavila.

Ameriška vojska sestrelitve takrat ni potrdila, je pa njen tiskovni predstavnik zanikal, da bi imela vojska ZDA zračna plovila v iranskem zračnem prostoru. Po poročanju Reutersa je neimenovani ameriški predstavnik potrdil, da je iranski izstrelek zemlja-zrak sestrelil ameriški vojaški dron v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino. Dodal je, da je šlo za brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Ostale podrobnosti niso znane.

Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je ameriški dron zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana "so naša rdeča črta", je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Po navedbah proizvajalca Northrop Grumman lahko triton leti skupno 24 ur na višini nad 16 kilometrov, njegov operativni doseg je 8200 navtičnih milj.

Provinca Hormozgan meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer so bili nedavno napadeni naftni tankerji. Washington obtožuje Teheran napadov na naftne tankerje, Iran to odločno zanika in za napade krivi ZDA, češ da želijo s tem upravičiti uporabo sile proti Iranu.

ZDA so okrepile vojaško navzočnost na Bližnjem vzhodu in iransko revolucionarno gardo uvrstile med teroristične organizacije.

Visoki iranski predstavnik, sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani je v sredo zatrdil, da vojne med državama ne bo, saj da zanjo ni razloga, poroča AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dakota_Thornton 13:45 20.junij 2019.

    Google trenutno plačuje od 17.000 do 22.000 dolarjev za delo na spletu od doma. K tej dejavnosti sem se pridružil pred 2 meseci in v prvem mesecu te dejavnosti sem zaslužil 20544 $. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več popolnoma izboljšalo! Preveri, kaj delam. obisk ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com