Svet
11 ogledov

Sprememba Gadafijeve taktike

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bližnji vzhod. Morala se je "zgoditi" z nafto bogata Libija, da so se druge države odločile intervenirati.

Libija. "Sprememba taktike je logična poteza za človeka, ki se želi boriti do konca. Če bo koalicija povzročila žrtve med civilisti, se bo legitimnost posredovanja zmanjšala," potezo Moamerja Gadafija, da vojake pomeša med civiliste, komentira obramboslovec Iztok Prezelj. Libijski vodja se napovedane prekinitve ognja ni držal, ljudstvo pa je zadnjič nagovoril v nedeljo. Odkar so mednarodne sile uničile poslopje vojaškega poveljstva, od njega ni bilo glasu.

Kdo je za in kdo ne
Ameriškim, britanskim in francoskim letalskim napadom so se včeraj pridružili še Danci in Italijani. Belgija, Kanada, Španija in Norveška, Katar, Grčija, Albanija ter Združeni arabski emirati so nemudoma izrazili podporo, kmalu sta k zavezništvu pristopila še generalni sekretar Arabske lige Amr Musa ter iraška vlada.

Napade zahodnih držav medtem ostro obsoja Kitajska, ki se boji novih nemirov na Bližnjem vzhodu. Nemalo je tudi kritik na račun resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki prepoveduje prelete nad Libijo in je temelj za vojaško akcijo proti Gadafijevem režimu. Do resolucije so bile kritične ruska, indijska in kitajska vlada. Ocenjujejo, da bodo napadi škodili le civilistom.

Ni nafte, ni intervencij
Protestov na tamkajšnjem območju je bilo v zadnje pol leta veliko. A le pri Libiji so se države izrazito angažirale. V času egiptovske vstaje na kaj podobnega niso pomislile. Prezelj to komentira tako: "V Egiptu ni prišlo do tako nasilnega zatiranja demonstracij. Druga razlika je nafta, tretja pa kumulacija dogodkov. Nekaterim predsednikom so očitali neodzivnost v primeru Tunizije in Egipta. Hkrati pa vsak politik razmišlja tudi sam zase in v tem vidi priložnost, da se na hiter način vpiše v zgodovino."

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

MINI INTERVJU
Iztok Prezelj, obramboslovec
1. Kakšno bitko lahko pričakujemo v Libiji?
Vsak dan bomo videli veliko letov, preletov, odvrženih bomb. Hkrati bo na terenu potekala kopenska vojna.

2. Zakaj ZDA poudarjajo, da ne vodijo intervencije?
Participacija ZDA v arabskem svetu je izjemno občutljiva zadeva in tega se zavedajo. Zato nočejo biti prva violina, je pa očitno, da so pomembna violina.

3. Kakšen bo epilog bitke?
Gadafijevega režima bo konec. Kako in kdaj, je drugo vprašanje. Boril se bo do zadnjega.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.