Svet
13 ogledov

Srbski volivci so kaznovali Tadića

Tomislav Nikolić Reuters
Srbska volilna komisija je danes po preštetju 99,07 odstotka glasov sporočila, da je na predsedniških volitvah Tomislav Nikolić dobil več glasov kot dosedanji predsednik Boris Tadić. V EU so čestitali Nikoliću ter ga pozvali k nadaljevanju reform in napredku v dialogu s Kosovom.

Vodja Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić je v drugem krogu nedeljskih predsedniških volitev dobil 49,51 odstotka glasov, njegov tekmec, dosedanji predsednik Boris Tadić, pa 47,35 odstotka.

Volilna udeležba je bila 46,32-odstotna. Volilna komisija naj bi končne rezultate drugega kroga predsedniških volitev sicer objavila najkasneje do četrtka do 20. ure.

Politični analitik Slobodan Antonić je za srbsko televizijo RTS rezultate volitev ocenil kot "politični potres", volitve pa so prinesle "čisto nepričakovan rezultat".

Volivci očitno kaznovali Tadića

Srbski volivci so v nedeljo odločali med dvema ključnima gesloma, ki sta jih v televizijskem soočenju promovirala Tadić in  Nikolić. Tadić - "Izberimo prihodnost naših otrok"-, in Nikolić - "Volivci kaznujte Tadića". Očitno je bilo drugo geslo politično prepričljivejše, meni mednarodni svetovalec za Jugovzhodno Evropo in Zahodni Balkan Borut Šuklje.

Srbija in njeni državljani utrujeni od reform in od evropskih širitvenih obljub, dodaja. Tadić je bil "iskalec potrebnega družbenega kompromisa, ki pa je politično lahko nagrajen le v razvojno zelo stabilnih državah. Njegov politični kredo je bila evropska Srbija," pojasnjuje.

Nikolić pa je takoj po objavi neuradnih rezultatov pohitel s političnim stališčem o nespremenljivosti dosedanje politike Srbije do Evrope. "Kako bo Nikolić to stališče povezal z prevladujočimi opredelitvami svojih volilnih političnih partnerjev, je sedaj ključno vprašanje, od katerega je odvisno tudi drugo, to je, kako se bo oblikovala nova srbska vlada. Obdobja, ko je bil Tadić kot nesporen politični voditelj na nek svojstven način tudi predsednik vlade v senci, je nedvoumno mimo," dodaja.

Zdaj otežena sestava nove vlade?

Spet drugi srbski analitiki opozarjajo, da bo Nikolićeva zmaga otežila sestavo nove vlade. Po pričakovanjih naj bi se tovrstna pogajanja začela danes.

Vodja Socialistične stranke (SPS) Ivica Dačić ocenjuje, da bodo pogovori o sestavi vlade "sedaj bolj zapleteni". Dačićeva SPS je na parlamentarnih volitvah zasedla tretje mesto in je vse do nedeljskega drugega kroga predsedniških volitev v pogajanjih za sestavo vlade veljala za jeziček na tehtnici.

 

Čestitke in pozivi

V Evropski uniji (EU) so danes čestitali Tomislavu Nikoliću za izvolitev za novega predsednika Srbije in ga spodbudili, naj odločno nadaljuje prizadevanja za napredek države na poti v Unijo, da bi čim prej prišla do naslednje postaje – začetka pristopnih pogajanj.

V zameno za to pričakujejo nadaljevanje reform in tudi napredek v dialogu s Kosovom.

Evropska komisija bo naslednje poročilo o napredku Srbije v EU sicer objavila jeseni v sklopu letnega širitvenega svežnja. Če bo priporočila začetek pogajanj, bodo nato o tem odločale članice EU, ki pa morajo odločitev sprejeti s soglasjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.