Slovenija
42 ogledov

"S preteklim kršenjem pravic ne gre prikrivati sedanje"

Danilo Türk Žurnal24 main
Zagotoviti je treba resno obravnavanje preteklosti in spoštljiv odnos do žrtev vojn in minulega nasilja, opozarja predsednik države.

Treba je paziti, da se v slovenski politiki ne udomačijo elementi avtoritarne ali totalitarne prakse,  pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov opozoril predsednik Danilo Türk. Zgodovinopisje naj bo razbremenjeno ideoloških razlag in političnih kalkulacij: "Pieteta do žrtev vojn in totalitarnega nasilja mora biti prav to in nič drugega kot to - spomin na umrle in zavedanje o krhkosti človeškega življenja spričo groze smrti."

Obstajajo številni boleči spomini, vsak pa ima do svojih spominov pravico, ki je ni mogoče odtujiti, je poudaril predsednik.

Prizadeti imajo pravico do poprave krivic

Krivice, storjene v preteklosti, je treba popraviti, kolikor je to mogoče, je prepričan Türk, saj imajo vsi mrtvi pravico do groba in spomina, vsi živi, ki so bili v preteklosti krivično prizadeti, pa imajo pravico do poprave krivic in ustrezne odškodnine.

Izpostavil je, da je zakon o popravi krivic, ki ga je državni zbor (DZ) sprejel leta 1996, v največji meri že uresničen, uresničujejo pa se tudi vojni zakoni iz leta 2009. Vlada in DZ sta odgovorna za zagotovitev doslednega uresničevanja vseh teh zakonov, meni.

"S preteklim kršenjem pravic ne gre prikrivati sedanje"

"Z veliko občutljivostjo se moramo odzivati na vse primere sistematičnega kršenja človekovih pravic in na vse pojave nestrpnosti do drugačnih," je še poudaril Türk. Kot pravi, je obsojanje preteklih kršitev človekovih pravic utemeljeno, vendar ne sme služiti za prikrivanje današnjih kršitev.

Poleg tega je treba spoštovati tudi pravosodje, je zapisal Türk, saj da izražanje nespoštovanja sodišč in slabitev sodne veje oblasti spadata med tradicionalne značilnosti totalitarne mentalitete. Poskuse izvršne oblasti, da bi obvladovala dejavnosti civilne družbe ali avtonomne institucije, kot so univerze in kulturne ustanove, je treba po njegovem prepričanju odločno zavračati.

Letošnja prireditev ob dnevu spomina bo potekala 27. avgusta v Mekinjah pri Kamniku.

Komentarjev 1
  • izvedenec 16:18 18.avgust 2012.

    Tuerk je meni storil veliko krivico, ko je odlikoval Tomaža Ertla.Dokler ne bo obsojen za to žalitev Slovencev, ne priznavam Slovenije kot države.