Svet
8 ogledov

Strelčev namen: ubiti letališke varnostnike

streljanje LAX
1/3
EPA
Paul Ciancia naj bi se odpravil na strelskih pohod, ker je bil jezen na letališke varnostnike zaradi varnostnih ukrepov, ki jih izvajajo. Pri tem je ubil enega človeka in dva ranil. Tretji terminal ostaja zaprt.

"Bum, bum, bum. Pištola! Vsi dol," se je zaslišalo s tretjega terminala losangeleškega letališča, ko je 23-letni Paul Ciancia začel svoj strelski pohod. Ciancia je ob vstopu v prostor iz torbe potegnil puško in začel streljati ter se odpravil proti prostoru, kjer se opravljajo varnostni pregledi.

Strelec je ubil 39-letnega letališkega varnostnika Gerarda Hernandeza in prav letališki varnostniki so bili njegova tarča. Eden od potnikov, ki so bili na omenjenem terminalu, opisuje, kako je do njega pristopil strelec in ga vprašal, če je varnostnik. "Samo odkimal sem in šel je dalje," je dejal Leon Saryan.

"Pobil bom varnostnike in prasce"

Policistom je strelca uspelo obvladati, pri čemer so ga ranili. Pri njem so našli še več kot sto nabojev in pismo, v katerem je izrazil svoja stališča. Napisal je, da bo pobil letališke varnostnike in "prasce", kar je v ZDA zaničljiv izraz za policiste. Menil je, da mu s preiskavami na letališču kršijo ustavne pravice. Opredelil se je za "jeznega domoljuba", svojo jezo pa je usmeril na letališke varnostnike, varnostne ukrepe, policiste in nekdanjo ministrico za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Družini, ki živi v New Jerseyju, je pred napadom poslal sms-sporočilo, v katerem je zapisal, da bo storil samomor. Oče je o sporočilu obvestil policijo. "Njihov mlajši otrok je od Paula dobil sms-sporočilo, v katerem je pisal o svojem počutju in da si želi vzeti življenje," je dejal šef policije iz New Jerseyja Allen Cummings. O sporočilu so obvestili kolege na zahodni obali ZDA, ki so se zglasili na strelčevem domu. Njegova sostanovalca sta dejala, da sta Paula včeraj videla, a nista opazila nič nenavadnega. Nihče pa takrat še ni vedel, da je bil takrat Ciancia že v bolnišnici s strelnimi ranami.

Na letališču je zavladal kaos

Potem ko se se na letališču zaslišali streli, je zavladala panika. "Ljudje so tekli, nekatere so podrli na tla. Povsod je bila prtljaga. Kaos je beseda, ki najbolje opiše dogajanje," je dejal Alex Neumann.

Med tistimi, ki so slišali strele, sta bila tudi Tory Belleci in Grant Imahara, poznana iz serije Razbijalca mitov. "Nisem dojel, dokler niso kar naenkrat vsi začeli teči, preskakovati stole, ljudi, se skrivati in smo bili nekako ujeti na koncu terminala," je Belleci opisal dogajanje za CNN. Varnostnik jim je odprl izhod v sili. "Vsi smo se nagnetli na pisto in se skrili pod letalo."

Igralec Tim Daly je bil v času streljanja v čakalnici ene od letalskih družb za potnike, ki letijo v prvem razredu. Manj kot minuto po streljanju so v sobo vstopili policisti s pištolami v rokam. "Precej strašljivo je bilo, saj sprva nismo vedeli, kdo so," je dejal Daly. Po dobri uri so jih evakuirali. "Ko so nas evakuirali, so nam rekli, naj pazimo, da ne stopimo v kri ali steklo, saj gre za dokaze."

Letališče je bilo nekaj časa povsem zaprto, kar je povzročilo zamude za 700 poletov in 76.000 potnikov po različnih krajih ZDA. Druge terminale so nekaj ur po incidentu in po preiskavi za morebitnimi dodatnimi strelci ali bombami ponovno odprli.

Komentarjev 1
  • YASSIR 14:28 02.november 2013.

    En link o finančnih trgih če koga zanimaDrugače je narejeno tako, da je za en indeks recimo DAX najboljših in najslabših 5 delnicpoglejte galerijo slik predvsemhttp://www.denarinfinance.com/?p=1098Je pa narejeno za cel kup indeksov ZDA Nasdaq ...prikaži večq in Dow Jones, francoski CAC, britanski FTSE, Nemški DAX, italijanski FTSE MiB, balkanske borze, kitajska brazilija in še kaj