Svet
7493 ogledov

Strmoglavilo letalo s 157 ljudmi na krovu

Stromoglavljenje letala v Etiopiji
1/4
Epa
Predstavniki letalske družbe so potrdili, da je letalo s 149 potniki in 8 člani posadke strmoglavilo. Preživelih ni.

"Potrjujemo, da je bil let ET 302 iz Adis Abebe v Nairobi udeležen v nesreči," so sporočili iz letalske družbe. Na krovu boeinga 737 naj bi bilo po podatkih družbe 149 potnikov in osem članov posadke.

Letalo je davi ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Le nekaj minut po vzletu naj bi z njim izgubili stik. Strmoglavilo je okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe.

Na krovu je bilo 32 Kenijcev, devet Etiopijcev, po osem Američanov in Kitajcev, je novinarjem povedal prvi mož družbe Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam.Med žrtvami je tudi po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov, pet Nizozemcev, po štirje Indijci in Slovaki, po trije Avstrijci, Švedi in Rusi, po dva državljana Maroka, Španije, Poljske in Izraela ter po en državljan Belgije, Norveške in Srbije ter nekaterih drugih afriških držav. Štirje potniki naj bi imeli potni list Združenih narodov, zato njihovega državljanstva še niso mogli potrditi.

Vzrok za nesrečo za zdaj ni znan. Po podatkih na spletni strani Flightradar24, ki prikazuje lete komercialnih letal po svetu, je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja. Preživelih ni. 

Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so prek Twitterja izrekli sožalje svojcem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje

Boeing 737 Max je eno najnovejših in najnaprednejših komercialnih potniških letal na svetu, vendar je na Boeing padla senca dvoma zaradi njegovih morebitnih tehničnih pomanjkljivosti. Oktobra lani je namreč v Indoneziji kmalu po vzletu v morje strmoglavil strmoglavil boeing 737 Max nizkocenovne družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Ponesrečeno letalo naj bi sporočalo nezanesljive podatke o višini in hitrosti letenja.

Komentarjev 2
  • erikkk 19:59 10.marec 2019.

    Ne vem zakaj ne najdejo neko rešitev da bi potnike kak km nad zemljo izstrelilo iz letala. Zadostovalo bi če bi jih izstrelilo s sedeži. Pa če bi nastale težave se potnike takoj opozori da dajo gor padala nad sedeži. ...prikaži več. V taki smeri bi moral razmišljat, sigurno bi se dalo kaj storiti glede tega, mogoče bi zarad takega načina bilo manj ali pa nič žrtev.

  • Janez_53 11:50 10.marec 2019.

    Prav butalsko se mi zdi, da pisuni še vedno lepijo nekakšne "simbolične" fotografije pod svoje članke! Le kaj hudiča bi radi s temi simboličnimi fotografijami povedali???